Студентските стипендии- заслужава ли си

0

Един от стимулите, които държавното обучение предлага за своите студенти, са стипендиите. Което е поредната прекрасна идея, от чието изпълнение има още много какво да се желае.

През последните две години СУ въведе диференцирани стипендии, така че повече хора да имат възможността да ги получават. Да кажем, че това беше добро начало, като така например студентите от най-старото висше учебно заведение у нас, които взимат стипендия, са повече на брой от тези в УНСС. Навсякъде обаче липсва прозрачност- не се казва имаме n- милиона за стипендии, с еди-колко-си повече/по-малко от миналата година и затова постъпваме по еди-какъв-си начин. Което е недопустимо, имайки предвид, че за държавни стипендии тази година има повече пари от бюджета, а в някои университети „диференцирането“ се оказа всъщност вземане от всички други, за да получат пълните отличници по-голяма сума.

Да предположим, че все пак сте сред щастливците, които са попаднали сред класираните за заслужена стипендия. Това, което се подобри в последните две години е, че университетът ви няма на своя глава да ви извади нова дебитна карта, а ще ви позволи да ползвате тази, която вече имате, независимо дали по-рано ВУЗ-ът ви е снабдил с нея или сте си я направили сами. Освен сумата обаче, проблем има и с това кога точно се превеждат парите. Или по-точно с факта, че няма кой да ви каже кога се случва това- няма и фиксирана дата.

Началото на кампаниите за стипендии и твърде многото време, което минава между първия ден за подаване на заявления и превода на парите е поне един месец. Две седмици минимум се чака класиране, имайки предвид, че документите вече се подават онлайн.

Коментара оставям на вас.

Добави коментар