Факултет по химия и фармация има от днес СУ

14

Факултет по химия и фармация има от днес СУОт днес, 16 февруари, химическият факултет на СУ ще се нарича “Факултет по химия и фармация”. Промяната на името се налага от разкриването на още една специалност в Университета- както се подразбира, фармация.

Къде точно е проблемът тук? В дублирането на специалности в държавните висши училища, което прави част от тях, или поне техни факултети, излишни. Но вместо държавата да направи нещо по въпроса вместо да се оплаква, че няма пари и всички разходи се налага да се свиват, все повече и повече специалности се повтарят.

Това, от своя страна, означава повече разходи– приемат се повече студенти, следователно държавата дава повече пари за бройка… и разбира се, нормално е да няма средства при това положение.

Ако все пак България има нужда от повече фармацевти, нека се разкрият допълнителни бройки в медицинските университети вместо да се разкрива специалност в друг университет, било то и най-старият у нас.

Изобщо, наличието на една и съща специалност в няколко университета води след себе си редица въпроси. Има вариант преподавателите да са едни и същи- тогава какъв е смисълът ВУЗ-ът да е различен, щом навсякъде студентите се срещат с едни и същи хора, които преподават по един и същи начин? Отново се връщаме на варианта с разкриването на повече бройки, ако това изобщо е необходимо. В което силно се съмнявам.

Да си представим все пак, че преподавателите са различни. Тогава името на специалността е еднакво, но материалът и начинът на преподаване е съвсем различен. Остава въпросът дали завършилите една и съща специалност при различни преподаватели с различни учебни програми ще бъдат еднакво способни да работят по специалността си… Който е особено важен, когато става дума за живота и здравето на хората.

А вие какво предпочитате-фармацевт, завършил Медицинска академия, или такъв, завършил СУ?

Моля, гласувайте!

14 коментара

 1. МУ София има утвърдени традициии, а и разполага с доста голяма база. Много от университетските болници са всъщност най-добрите лечебни заведения в страната. Трудно би било на СУ и болница “Лозенец” да стигне тяхното ниво

 2. Ева Дончева на

  За съжаление обаче ръководството на най-стария ВУЗ в страната не споделя Вашето мнение

 3. Йордан Карапенчев на

  Най-важният дебат в случая трябва да бъде за ролята на държавните университети в развитието на икономиката. Фармацията се появи, за да бъде спасен Химическия факултет на СУ (където почти няма студенти), а не за да се отговори на нуждите на обществото.

  Ако ще поддържаме една система от държавни висши училища, то те трябва да се допълват, а не дублират като функции.

 4. Интересно защо снимката е на Фармацевтичен Факултет към МУ-София, а не на Химическия им факултет към СУ, които има един “страхотен цвят” на фасадата и се намира срещу Духовната семинария.
  Оригинала си е оригинал, а обучението на фармацевти в този новосформиран факултет към СУ ще бъде пародия поради липсата на опит. Освен това ще се приемат Иван и Драган, с нисък бал и ще се запълват бройки с хора, кито не стават за това. Няма да има никаква конкурентност между студентите, следователно няма да има механизъм, който да отсява най-добрите и кадърните ще са много малък процент. Това не би дало добри резултати, тъй като ше се отрази зле в обществото и на здравеопазването.

 5. Ева Дончева на

  Снимката съм я избрала, защото за мен това е символа на специалността фармация, истинската, а не на СУ

 6. Д-р Чернев на

  Изказвате се пресилено и неаргументирано – личи си че въпроса не ви е много ясен.Фармацията е специалност в която основна част от обучението заемат химическите дисциплини – биохимия,физикохимия,органична химия,аналитична химия, инструментални методи за синтез и анализ и т.н. в преподаването на които химическия факултет на СУ е ненадминат лидер в страната.Другия основен аспект в обучението по фармация са биологичните дисциплини – ботаника,генетика, молекулярна биология, физиология, биофизика и др. които пък ще бъдат поети от Биологическия факултет на СУ.Това мисля казва всичко?!
  Само да допълня че в химическия факултет на СУ вече доста години се преподават магистърските програми “Медицинска химия” и “Медицинска и фармакологична биофизикохимия”.

 7. Victor Nikolov на

  Не бъдете смешни, хора! Медицинският университет всъщност възниква като факултет към Софийския университет. Така че, ако става дума за някакво копиране или дублиране на специалности в случая, МУ-София е наследник на СУ и се формира като звено със значимост в своята сфера благодарение на СУ. МУ-София беше старият медицинци факултет на СУ “Св. Климент Охридски” – пионерът в медицинското образование.Софийският университет е най-престижният университет в България и университетът с най-голяма традиция, Университетът с главно “У”. СУ винаги е подготвял и излъчвал качествени специалисти във всички области на науката. Самото разбиране за университет предполага застъпването на всякакви науки в един университет. Думата университет идва от латинското съществително Universum, което означава “цялостност”, “всеобхватност”, тоест в един истински университет трябва да има всякакви науки и той трябва да се развива всестранно, според възможностите и целите си. А СУ има и винаги ще има както големи възможности, така и амбициозни цели. Така че аз съм напълно “за” престуктурирането на Химическия факултет и откриването на специалност фармация в СУ. Сигурен съм, че именно СУ ще подготвя много качествени и напълно конкурентноспособни фармацевти. Радвам се, че СУ възстанови и Медицинския си факултет и така продължава традициите си на пионер и лидер в сферата на медицината. Колкото до МУ – МУ също е добър университет, продукт на стария Медицински факултет на СУ, но нека не се меша в академичната автономия на СУ, с такива коментарчета, защото вече не е част от структурите на СУ.

 8. Йордан Карапенчев на

  Никой не спори връзките на фармацията с другите науки или пък за историческите традиции на Софийския университет в тази област. Проблемът за мен е в две златни думички – “държавна поръчка”. Тази държавна поръчка наистина е “златна” и наистина за нея се плащат доста пари от джоба на всички данъкоплатци.

  Тук излиза въпроса дали държавата трябва да си “поръчва” непрекъснато фармацевци от няколко университета, само и само, за да намира оправдание да налива пари в тях. Така тази специалност беше създадена в СУ, за да не се закрие Химическият факултет поради липса на студенти, а не за да се отговори на някакви държавни нужди.

  Това впрочем важи и за много други специалности…

 9. Божидар на

  И аз също не виждам нищо лошо в това, че Химическият факултет се преструктурира. В него и без това от години се предлага специалността Медицинска химия, в която курсове водят и преподаватели от ФФ на МУ. Курсовете в тази специалност са почти 1:1 с необходимите курсове на даден човек, да стане експертно лице. А и има фармация и фармация – на хората от ФФ на МУ никой няма да им пречи да намират реализация по аптеките и в малкото останали фармацевтични предприятия в България. Така или иначе там се засяга по-скоро технологията. Един специалист завършил ХФ, където ще има достъп освен това и до много по-добро образование от гледна точка на химията, ще е много по-конкурентноспособен, когато кандидатства за R&D (което както сам открих у нас няма, поради което се изнесох).

 10. radnaskela на

  И аз искам да се вредя като преподавател (в рядката за Б-я област) в университета Х и не виждам нищо лошо в туй тя да се дублира със съответната в СУ, тъй като аз лично бих бил приносен в педагогическата и съдържателната част. Но не дават, мискините. Явно имат канали за информация и вместо културологична дисциплина, ме карат да водя полицейска такава. Това е абсурд, но те настояват да е така. Аз се въртя, суча, а те – трай! Искат да им духам, може би. В Б-я нещата много зависят от конкретната катедра, финансово-политическите, идеологическите интереси и личностния фактор. Фармацевтите, според мен, трябва да основат висше килийно училище в някоя голяма циганска махала и да приложат ятрохимичните си убеждения върху тамошното население. Така – или те- тях, или те-тях. Нали разбирате?

 11. stefaniya на

  Не виждам нищо лошо в това Химическия факултет на СУ да се преструктурира, макар това да включва добавянето на специалност, която е застъпена в МУ София. Да, възможно е една от причините за тази промяна да е в намалелия напоследък интерес към химическите специалности и една от целите да е спасяването на химическия факултет, но не е ли това също важно? Напълно съм съгласна, че СУ има утвърдени традиции в химичните и биологични науки, което неминуемо означава, че университетът ще подготвя добре новоприетите фармацевти. Каква е гаранцията, че щом до сега фармация е имало само в МУ, то там всичко е наред? Нима точно фалшивите дипломи на МУ не станаха причина за посещението на просветния министър в Турция и последвалите неясни обяснения по случая? За да обоснова впечатленията си ще кажа, че аз кандидатствах тази година за специалностите фармация и в МУ София и в СУ. Приеха ме и на двете места, но предпочетох СУ пред академията, защото на фона на абсурдите, които придружаваха приема в Медицински университет, Софийски се държаха на ниво. В МУ тази година имаше и четвърто класиране фармация жени, като балът падна до 25.68, докато последната жена фармацевт в СУ е приета с бал 29.50. Всеки е свободен да направи своя избор. Според мен е категорично грешно да се говори за развитието на най- стария университет в страната като за поредния излишен харч от парите на данъкоплатците. Не съм сигурна, че е уместно при всички зле похарчени пари в държавата, точно тези да са, за които трябва да съжаляваме.

 12. Това с педагогическата част е смешно защото “педагогическите подходи” в образованието у нас отдавна са остарели и не са адекватни на реалността. Да не говорим, че и не са конкурентноспособни.

 13. Към Martin от първия коментар. Искам да ти кажа, че дядо ми умря като куче в мизерни условия в Мед. Академия София с прехвалената база, която няма елементарни консумативи, бинтове и други неща. Всичко купувахме и то на здравноосигурен пациент! И какви са традиицте приятелю, само че не разбрах!??! В какво точно?!?!?! Че излизат доктори учили недоучили, липса на условия за практика, корупция.

 14. Румен на

  Уважаеми господин Карапенчев, само едно ще кажа: “Химически факултет – 6870 цитата в списания с импакт-фактор (не знам дали си имате престава какво представлява това, ако не знаете, образовайте се) за една година”, цитирайки ректора на СУ в неделя. Горе-долу същото число се спомена и за Физическия факултет, който също е полупразен. Вашият факултет, пълен с хора, може ли да се похвали със същото? Мисля, че не. Всичко това е във връзка с изказването Ви “да не се закрие Химическият факултет поради липса на студенти”. Закрие ли се един от трите най-големи научни центъра в страната може преспокойно да се примирим с факта, че се връщаме в Средновековието, без наука, културата отдавна сме я загубили.

Добави коментар