Защитавайте очите си ако работите при вредни условия на труд

0

Най-добрият начин да поддържате безопасността на очите на работното място, е да гарантирате, че сами предприемате стъпки. Добре е да бъдете изключително внимателни по време на работа. Не чакайте организацията да ви се притече на помощ, ако те вече не са предприели стъпки в това отношение. Важно е също така да помогнете на вашите колеги да разберат значението на носенето на защитни очила.

Носете защитни очила по всяко време

Задължение на работника е да осигури собствената си безопасност, след като бъдат осигурени защитни очила.

Ако в случай, че не са ви били предоставени от вашия работодател, може да ги закупите сами. Причината е, че по този начин ще имате собствени защитни очила и няма да се налага да рискувате очите си, докато сте на работа.

Трябва да носите очилата си през цялото време, докато сте в работилницата, защото летящите частици и искри от вашата маса, както и околните маси, могат да ви ударят в очите, когато най-малко го очаквате.

Носете добре пригодени очила

Винаги изпробвайте и тествайте защитните очила, преди да ги носите на работа. Предпазните очила, щитовете за лице, каските за заваряване или респираторите за лице трябва да ви пасват идеално.

Те никога не трябва да бъдат прекалено хлабави, тесни или неправилно поставени, тъй като това може да доведе до навлизане на вредни частици през пролуките и да нарани вашето око. Това се отнася също и за вредните химически газове и излъчвания, които могат да проникнат през пролуките и да причинят сериозни щети на зрението и здравето ви.

Спазвайте знаците за безопасност на очите

Знакът трябва да е много прост за разбиране и трябва да има лесно предупреждение като  „Защитете очите си. Моля, носете очила или щитове за лице“. Всяка организация трябва също така да осигури лицев щит, маска, респиратор или очила на всеки от своите работници в момента на присъединяване към организацията.

Източник: PSS.BG

Добави коментар