Годишна методика за наторяване

0

Полезни практически съвети

За предпосадъчно наторяване са нужни от 4 до 6 тона оборски тор, 150-180 кг. суперфосфат и от 80 до 100 кг. калиев фосфат на декар. За овощни насаждния:

18 кг. чист азот, 10-18 кг. фосфор и от 12-20 кг. калий на декар прз 2-3 години и по 3-4 тона оборски тор.

След почистване и подравняване на горния слой на почвата торовете се разпространяват и след това се заорават надълбоко 50-70 см. при риголването и 20 см. при есенната дълбока оран. Когато минералните торове стоят по-дълъг период от време на съхранение и са сбити, следва да се натрошат, а това се прави с дървен чук и се пресеят през сито с дупки от 3 до 5 мм.

– в течна форма може да се наторява и с минерални торове. Всички азотни торове са разтворими във вода. Суперфосфатът най-бързо се поставя в топла вода, оставя се водата да изстине и тогава се полива. Същото се отнася и за калиевите торове и при поливането с течни минерални торове има особености, като е добре да се спазват следните условия:

– първо се направи във вид на каш с помощта на вода, след което се разреждат, докато гъстотата им достигне 4-5%. Важно условие, което е хубаво да се спазва, е минералните торове да се разтварят в пластмасови или дървени съдове, защото железните ръждясват.

– извънкореново подхранване. Плододавните дръвчета могат да се подхранват и чрез листата. Това най-често става с воден разтвор на торовете. При този начин е препоръчително много добре да се определи гъстотата на субстанцията. Ето някои норми: торова течност – 0.30-0.40 %, амониева силитра 0.16%, суперфосфат 0.16-0.20%, калиев сулфат 0.08-012%.

Пръскането се прави сутрин или вечер. Изключение прави само, когато има облаци без да има вятър. При хубаво време и ниска влажност, разтворът изветрява много бързо и овощките не могат да приемат основните, жизнено важни елементи. Самото пръскане се прави с пулверизатор.

От това как ние сме се трудили за подхранване на растенията през цялата година може да се разбере от плодовете.

– при недостатъчно грижи някои плодове може да са с малко захари – недостиг на фосфор и калий;

– при напукани плодове липсва бор;

– при малки и невкусни плодове има липса на азот;

– при много едри и воднисти плодове има излишък на азот;

– при невитаминозни има липса на магнезий.

Торовете следва да се разпръснат под целите клони на овощките и около половин метър извън тях. Не бива торовете да се струпват около ствола, тъй като дебелите корени на растенията нямат смокателни коренчета и трудно усвояват важните елементи. При неправилно внасяне на оборски тор до ствола дървото може да загине или да спре да ражда.

Защо някои овощни растения раждат през година? Ако дървото е цъфнало добре и още по-добре завързало, цялата му енергия отива за изхранването на плода. После за образуването на нови леторасти и за плодни пъпки. Ако силите не са достатъчни, следващата година растението почива. Другата причина е недостатъчното торене, нередовното наторяване и неспазването на сроковете за обеззарязяване в неумелата борба с гризачите, акарите и другите вредители.

Нередовното плодододаване може да се премахне чрез орегулиране на завръзите и повишаване качеството на грижите.

Източник: agencia.bg

Добави коментар