Зина Неделчева: “Усещам се изключително прекрасно знаейки, че човек е избрал да има моя творба на себе си или у дома си, че оценява работа ми и е горд да го покаже.”

0

Продължаваме с представянето на младите автори, чиито творби ще бъдат показани в рамките на Национални есенни изложби Пловдив през септември тази година. Следваща е Зина Неделчева. Ето с какви думи за себе си започва тя:

 Родена  съм в Пловдив през 1986 год. Средното си образование завърших в пловдивската художествена гимназия “Цанко Лавренов”, след което заминах за София,   където се дипломирах в Националната художествена академия с магистърска степен по графични изкуства при доц. Йохан Йотов.  
Участия в изложби:

·         Corpo EX/Posto – De Portesio 2010, международна графична изложба (пътуваща изложба): Италия -Тревизо/Венеция, Academia di Belle Arti di Venecia ; Сан Феличе дел Бенако, Fondazione Cominelli ;България -София, НХА- Галерия Академия.

·         Изложение Societe Generale Експресбанк – София, 2010-2011

·         16-та изложба на НГК ( Нишкия графичен кръг) – Галерия ” Съвремено изобразително изкуство”, Ниш, Сърбия, 28.12.2010Изложба

·         Изложба “Съвремена графика “– Градска художествена галерия, Нова Загора 2010

·         6-то Международно Триенале по Графика – Изложбена зала на СБХ, София 2010

·         17-то Международно Биенале по Графика – Градската художествена галерия “Борис Георгиев”, Варна 2010

·         „8/8” Изложба на графика – Градска художественна галерия
“Асен и Илия Пейкови”, Севлиево, 2011 год.

·         Изложба “Графични новости от НХА – модерната академия” – Художествена галерия “Руси Карабиберов”, гр Нова Загора, 2012 год.

·         “Графична изложба” – галерия – арт хотел „Dong Xiaozhuang”, град Ченгду, Китай 2012

 

  1. Как станахте част от проекта Есенни изложби?

Участвам в проекта благодарение на поканата на куратора доц. Д-р Галина Лардева.

 

  1. С какво той е различен от останалите, по които сте работили?

До сега мога да кажа, че в повечето случаи съм имала участия в изложби  с мои вече познати колеги, с които деляхме ежедневието си заедно на работното място , но този път имам удоволтсвието да се запозная и с някои нови творци, чието изкуство според мен ще изненада приятно публиката тази година. Другото, което особено за мен отделя проекта от останалите е това, че ще бъде един вид първа самостоятелна изложба.


3. Как започнахте да правите skin-ове за лаптоп и телефони?

Това е просто още един начин, който избрах за представяне на изкуството ми. Също така имайки предвид, че в днешно време, а и за напред, хората са все по-зависими от тези технологии, те винаги обръщат внимание на начина, по който изглеждат и си доставят удоволтвието да ги обгрижват с подобни аксесоари.


4. Какво е усещането, когато видите Вашите работи на панела на нечий телефон или на тениска на случаен човек на улицата?

Невероятно! Усещам се изключително прекрасно знаейки, че човек е избрал да има моя творба на себе си или у дома си, че оценява работа ми и е горд да го покаже.
      5. Кой, според Вас, е най-добрият начин изкуството да се популяризира?

В наши дни определено интернет пространството е първото място, където трябва да  се захване човек да представя  работата си. Дали е под формата на личен сайт или страница във фейсбук, това е според мен стартова точка за популяризирането. Разбира се едновременно с това няма нищо по-добро от доброто старо стискане на ръце, срещане очи в очи с хората, които биха били заинтригувани от изкуството, което създава човек. Трябва да го има, не бива да се отказваме от личния контакт, тъй като някои хора в България, можеби не навсякъде, но поне имам поглед над София, започват да обръщат внимание на изкуството под каквато и да е форма. Започва да се усеща едно по-така да се каже арт общество ( термин, който доста се използва за щяло и нещяло в последните години ), само искрено се надявам това да не е просто мода.


6. Къде мечтаете да видите творбите си?

Мечтая винаги да виждам творбите си наред с тези на други добри творци. И  мисля, че проектът на Есенните изложби е идеалното място.


7. Какво ще пожелаете на читателите на Млада София?

Никога да не оставят, това което ги прави щастливи. Да се държат здраво и да отстояват себе си. Да бъдат уникални и с удоволствие да го показват.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”

Организатор: Община Пловдив

Добави коментар