Защо “промените” в Студентски град няма да постигнат нищо

1

Защо "промените" в Студентски град няма да постигнат нищо

През отминалата седмица станахме свидетели на поредния епизод от драмата “бой в Студентски град“, която върви едновременно по всички телевизии, радиа и вестници и вече сигурно е ударила в земята всички турски сериали.

След сбиване в блок 40Б, където живеят студенти от Медицинския университет в София, останаха трима бити студенти и четирима арестувани.  Най-шокиращото е, че четирамата нападатели не са обитатели на блока, който иначе на хартия се води с охрана.

Може би с оглед на новата “вълна от насилие” политиците ще се амбицират и ще наложат вечерен, сутрешен, обеден и следобеден час на студентите, ще увеличат забранената за заведения зона от 100 на 1000 метра и ще опашат Студентски град с бодлива тел.

И после… пак някой ще пострада. Защото никой не забелязва, че няма нито един случай на сбиване в проклетите заведения, а само – и то в най-добрия случай – в близост до тях.  Почти всички инциденти, включително и смъртния случай от началото на тази година се случиха В САМИТЕ ОБЩЕЖИТИЯ.

Защо се харчат пари за охрана, щом четирима души могат да влязат съвсем необезпокоявано.  Студентите също са хора и няма лошо да имат гости. Но би било добре ако цяла тумба хора се засили да влиза и то без придружител, охраната поне да попита какво се случва. Нима липсата на заведения и вечерен час би предотвратила подобен инцидент.

Факт е, че в Студентски град има и много хора, който сякаш не са дошли тук с никаква друга цел освен да се напиват далеч от родителите си. Но тези хора няма да изчезнат със заведенията.  Те  не са следствие от тях, а от безконтролния прием във всички родни вузове, където вече за 1 студент се борят по 10 места (няма грешка в изречението).

Но за тези проблеми още никой не е заговорил…

Моля, гласувайте!
Сподели

1 коментар

 1. За мен на първо място е възпитанието.

  Моите уважения към всичко, но идването в големите градове със “селските номера” от вкъщи не води до нищо добро.

  За да има промяна трябва да се работи и върху дисциплината и възпитанието на самите студенти. Например честа практика е на запад в белите държави задължително да работиш по 2-3 часа в комплекса на дадения ВУЗ – било то в библиотека, информационен център, администрация, общежития и столове. Това ще научи студента, че трябва да не руши и ще се научи да работи и да цени нещата. Освен това ще изгради и дисциплина.

  Колкото до охраната у нас няма читави охранители. А и да има са малко и един ВУЗ няма да даде пари за това.

  Жалките подобия на охранители-спортисти, които даваха по телевизията не са обучени за такива, както на психологическо ниво, така и на тактически приложения. Да не говорим за умствения багаж.

  Трябва да се работи комплексно иначе Студентски Град ще запада все повече и повече и ще стане една своеобразна магистрала на престъпността и беззаконието, типично за всички нива на държавата у нас през последните 20 години. Което тръгва от правителство и парламент и стигащо до всички нива на “обшеството”!

Добави коментар