Защо да изберем частното образование

1

Защо да изберем частното образование

Много пъти съм се убедила, че частното е по-добро от държавното. Всичко, не само образованието. Да повторим защо: в частния сектор хората не искат да плащат излишно, Затова не държат служители, които не работят добре или пък изобщо не работят. Така че под страх от уволнение тези, които си знаят интереса си вършат работата както трябва.

Вярно е, че за частното образование това не важи кой знае колко много. Принципът там е друг- важно за фирмата (разбирай ВУЗ-а) е да не губи свежи финансови постъпления (разбирай студенти). И това не е тайна за никого- чест прави на тези училища, че не го и крият.

В държавното нещата стоят така: ниски такси, следователно демотивирани преподаватели, следователно демотивирани студенти, следователно некачествени „специалисти“. С изключение на тези, които искат да работят точно това, което учат и затова търсят начин сами да си помогнат. Но и на тях не им е добре- преподавателите, заради ниско заплащане, често отказват да им обърнат нужното внимание.

Поне това е моят опит. И за три години в университета мога да кажа само едно- ако искаш да учиш, учиш, ако не- просто завършваш. И много често дали си от едните или от другите зависи не толкова от това как точно се водят лекциите, а от съвсем различни неща.

Като например материална база. Да сравним какво имаме по този показател. В държавния сектор- вечни ремонти, понякога продължаващи десетилетия без да бъдат завършени, тъй като финансирането до един момент потъва, след това окончателно изчезва. Или студени сгради. Или липса на елементарни неща като топла вода по някои учебни сгради. Всеки сам за себе си знае къде учи и с какви условия разполага. В частния сектор обаче това не е възможно. Влага се в материална база непрекъснато- компютърни кабинети, мултимедия, нови маси и столове… и най-вече зали, където студентите да се побират. И още нещо-не се налага да плащат, за да ползват полагащите им се ресурси като например университетска библиотека.

Следващият важен параграф е отношението. Вече ви разказах за МВБУ. Помислете и ми кажете можете ли да се похвалите със същото. Но не е толкова важно как се държи администрацията. Важно е как точно преподавателите мотивират студентите си. Когато стане дума за приемно време в държавното образование, много малко са хората, които ще помогнат на студентите с искрено желание. Естествено, за това определено има значение заплащането и е напълно нормално. А в частните ВУЗ-ове заплатите са достатъчно големи. Следователно, ако си от тези, които искат да учат, има и кой да ти помогне, и от къде да вземеш литература безплатно.

Тук много хора биха ми казали, че дали да учиш в частен или държавен университет често е въпрос на средства, не на избор. За щастие обаче това вече не е така. От няколко години функционира системата за студентски кредити, която прави това условие невалидно.

Не казвам, че от едно от двете места- частно или държавно, излизат по-качествени кадри. Казвам само, че е въпрос на възможности. А частното дава повече. Срещу съответното заплащане разбира се. Но това е нормално. А така поне ще знаете къде и за какво отиват парите ви. И срещу по-голяма сума съвсем логично ще е и да предявявате повече изисквания с ясното съзнание, че тази система има нужда точно от вашите пари.

Повече пари, следователно повече изисквания, следователно по-дълго поддържане на мотивацията у тези, които наистина искат да учат. Просто е, нали?

Моля, гласувайте!
Сподели

1 коментар

  1. Напълно съм съгласен с г-жа Дончева. Имаме дъщеричка в 5’ти клас. До 2’ри бяхме в държавно и нещата бяха много зле, във всеки аспект, материалната база изобщо няма да я коментирам. От две години сме в частно училище в София (няма да споменавам име) и найстина всичко е страхотно, за сега, но пък и парите са страхотни :О

    Така че, http://shkola.bg/?p=1638 нека всички родители, ако имат възможност да помислят къде биха изпратили детето си да учи, и какво ще постигне самото дете!

Добави коментар