Защитата на отечеството

0

Защитата на отечеството

Може би се чудите, защо съм нарекъл материала си с толкова патриотично име без да има официален празник скоро. Бих искал да ви отговоря, че патриотизма не е нещо, което да се демонстрира покрай определени дати, а би следвало да се проявява дори и в най-обикновените всекидневни ситуации.

За конкретно това заглавие обаче ме провокира нещо друго. “Защитата на отечеството” вече освен абстрактен термин е и учебен предмет в програмата на учениците от 9-ти и 10-ти клас. Ако родените след 1990 можеха да се радват, че ще се разминат с казармата, то вече учениците могат да са сигурни, че ще бъдат занимавани с глупости.

Разбира се това далеч не е единствения безполезен предмет в училище – но просто това е особен случай заслужаващ внимание. Не за пръв път ще има часове по военно обучение в българските училища. Това е практика характерна за социализма, но има нещо, което не може да се отрече и на сегашните управляващи. Съмнявам се, че който и да е член на ЦК на БКП би могъл да измисли по-соц-звучащо име от “защита на отечеството”.

Системата на средното образование е достатъчно претрупана с излишен материал и това не е случайно. С намаляването на децата учебните предмети и хорариума се увеличават непрекъснато с цел да не се съкращават учители. Ако демографската криза продължи, вероятно учениците биха имали по осем или девет часа средно на ден.

Явно сега някой е решил да използва училището като средство за намиране на работа и на пенсионирани военни, възкресявайки една архаична практика. Впрочем – няма нищо лошо в идеята да има военно обучение, но то би следвало да е доброволно и да обхваща вече завършилите училище млади хора.  Но реформите в армията са доста дълга тема и едва ли Млада София е подходящото място за тяхното обсъждане.

Добави коментар