Започнаха да махат “паметника” пред НДК

0

Започнаха да махат "паметника" пред НДК

Шестоъгълният петох**ник, чепатият х** и тем подобни анатомични определения са често срещани гальовни наименования за прочутият паметник в чест на 1300 години от основаването на България пред НДК.  Макар никога през съществуването си да не е бил особено красив, през последните години, вследствие на множеството обезопасявания и естествено течащите процеси на разпад се бе превърнал в истински цирей на центъра на София.

През годините имаше предложения да се възстанови (макар да е спорно дали и тогава ще е малко по-малко грозен) , но подобна идея така и не намери подкрепа сред обществото. Може би единственото интересно и оригинално предложение, което се чу в полза на запазването му беше превръщането му в стена за катерене.

Така или иначе взетото в момента решение е да се премахне желязната част от конструкцията и да бъде предадена за скрап. Излишно е удължена сагата около бетонната част от конструкцията, като решение за нея ще се вземе по-късно тази година. Напрактика няма (логичен) вариант, при който това решение да не е събаряне.

Възниква въпроса какво да се постави на мястото на злополучния опит за паметник.  Той е бил построен на мястото на войнишки паметник в чест на загиналите във войните софиянци и възстановяването му би било едно напълно логично действие.

София е и една от малкото столици в света, в която не се отдава почит и на основателят на държавата.  Паметник на кан Аспарух например има само в Плиска… Но столична община е показала, че цени повече историческия период преди идването на българите, вероятно от криворазбрано желание да се покажем по-европейци от всички.

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар