Забраняват торентите в България

0

Забраняват торентите в България

Изтеглянето на музика и филми от интернет вече ще се счита за престъпление в България. Така затвърдихме манталитета си описан най-добре със следната поговорка: “Видяла жабата, че подковават коня и вдигнала крак”.

Дни след като общественият натиси принуди американския конгрес да преразгледа спорните законопроекти PIPA и SOPA,  България се подписа към не по-малко скандалното споразумение АCTA. Използващите торенти вече ще бъдат третирани като фалшификатори и ще носят наказателна отговорност за наглостта да слушат музика.

Това обаче не е най-страшното в случая. Според АСТА интернет доставичиците вече ще носят отговорност за действията на своите клиенти и ще трябва да предоставят личните им данни при поискване – забележете – не на полицията, а на собственика на правата, които са били нарушени.

С други думи – идеята е  да ви съдят и от държавата като фалшификатор и от някоя корпорация като крадец. Защото само едното някак си не е достатъчно…  В Полша миналата седмица над 10 000 души излязоха на протест, но в България все още няма подобни масови обществени прояви.

Това не е единственото ограничение на свободата в интернет пространството. Популярната социална мрежа Туитър наскоро също обяви, че ще започне да цензурира съдържанието си от изказвания, който противоречат на законите в определена страна.

SOPA и PIPA бяха спрени (засега) благодарение на безпрецедентен натиск. Дали подобен натиск ще има срещу АСТА в България предстои да видим…

Добави коментар