За книгите и размяната

0

За книгите и размяната

В началото на тази седмица чествахме Денят на книгата и авторското право. Много се изписа из интернет-пространството по темата, но като че ли повечето публикации се ограничаваха до възхваляване на добрата стара книга и призиви поне за един ден хората да хванат по някое любимо четиво в ръка.

Един ден е добро начало, предвид, че хартиеният носител вече не е на почит и който изобщо чете, го прави с помощта на компютър, таблет или някое друго интересно техническо изобретение. Къде остава така усещането за книга, питам аз в този случай… магия е твърде клиширано, а и доста пресилено. Разбирам, че много по-лесно е да носим в чантата нещо с дебелина 1 см  да кажем, вместо “тухла” от 500 страници, но съвсем различно е чувството да държиш в ръце изданието- оформено добре или зле, въпрос на лично мнение, да разлистваш страниците и да търсиш с какво точно да отбележиш до къде си стигнал в четенето. Да не отварям дума изобщо пък за това колко различно чисто физически е възприемането на текст от хартиен и от електронен носител…

Разсъждения за книгите много, малко внимание обаче се обърна на една ежегодна инициатива, която се проведе миналата събота в столичен парк, а именно размяната на книги, организирана от Асоциация българска книга. През целия ден желаещите можеха да разменят своя книга и да вземат ново заглавие, при това напълно безплатно. На мен обаче една или две подобни размени на книги годишно ми се струват твърде малко. А това не е инициатива, която изисква средства- всичко, от което има нужда, е време и желание.

Затова ето и моят въпрос- бихте ли участвали в размяна на книги и колко често, според вас, трябва да се организират подобни събития?

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар