За какво ни е лятното часово време?

0

За какво ни е лятното часово време?

В 3.00 ч. тази нощ преместихме часовниците си с един час напред. Така България премина към лятното часово време. Така че дори и вие да не сте го направили, най-много утре да останете неприятно изненадани, когато закъснеете за някой ангажимент.

Задава ли ли сте си въпроса: Защо – аджеба – трябва да правим това. Често се твърди, че първият, предложил лятното часово време, е американскиятизобретател Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г.  Това обаче не е вярно –  самият той в последствие признава, че се е шегувал…

По-късно – през 1907 г0дина –  англичанинът Уилям Уилет го предлага на за пръв път на сериозно в британския парламент. Депутатите определят това като пълна глупост и категорично отхвълят предложението на Уилет още в долната камара на парламента.

Промяната всъщност за пръв път е въведена от германското правителство през през 1916 година. Познавачите на историята ще се сетят, че това е разгара на Първата световна война. Съответно и причините – работниците могат да работят с един час повече на светло, войниците да се събуждат и да се бият още по-рано и т.н.  За да не останат по-назад във Великобритания правят същото един месец по-късно.

Така започва и лятното часово време…  в България идва доста по-късна – чак през 1979 година. За този близо век от както се появява идеята за лятно часово време обаче, обясненията за въвеждането му са се променили доста. Вече не е, за да може да се работи повече и да се стреляте с врага от по-рано, а за да се пести електроенергия, да стимулира бизнеса, и дори да се лекува сезонно-афективната депресия.

Нито едно от тези хубави неща обаче – за съжаление – не е вярно. Лятното часово време обърква сериозно биологичния часовник на човек,  увеличава риска от редица заболявания, от катастрофи заради недоспали хора рано сутрин и т.н.

На всичкото отгоре се пилее дори повече електроенергия, защото колкото и рано сутрин да ставаме… пак потребяваме повече неща будни, отколкото когато спим.  Допълнителната светлина следобяд няма сериозни ползи.

Затова и все повече и повече страни се отказват от лятното часово време.  Последните които го направиха бяха Русия и Беларус, но списъкът е дълъг – включва дори и някои американски щати, и канадски и австралийски провинции (тези с оранжев цвят). Вероятно все ръководени от умни хора, решили че здравето на хората е по-важно.

За какво ни е лятното часово време?

 

Европейският съюз дава доста по-малка свобода на страните членки (и) в това отношение, което означава, че България няма да може последва тази тендеция в обозримо бъдеще.

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар