За информационното затъмнение от един НЕжурналист

6

За информационното затъмнение от един НЕжурналистМного се изписа и изговори в последните две денонощия за студентката Марияна, убита от маршрутно такси в столичния Студентски град- случаят беше коментиран и разнищен от няколко гледни точки, а и тъй като изказването ми по него би било твърде емоционално, не бих искала да коментирам конкретните факти.

Има обаче нещо , на което сякаш се обръща внимание някъде между другото и то е, че инцидентът се случва на 14 февруари вечерта, а информация за него излиза на 16- това е поне ден разлика, а аз не мисля, че е допустимо подобно отношение към случая.  Лично аз изчаках още два дни с коментара по две причини- от една страна исках да видя оправданията на “колегите” от другите медии, които все пак трябваше да дадат обяснение за забавянето на информацията, а от друга- все пак исках да избегна твърде острата забележка към тях, за да не ми каже пак някой, че не проявявам колегиалност.

Но колкото и да чакам, приемливо обяснение за информационното затъмнение не се появява и не мисля, че някога ще се появи. Публикациите се изчерпват с прехвърляне на отговорността за забавянето на новината и с прехвърлянето на вината- от шофьора на таксито към общината и обратно. Което определено отклонява вниманието от това кой точно е виновен, че случаят щеше да бъде потулен, ако колегите на Марияна не бяха сигнализирали в Btv…

Случилото се предизвиква огромно негодувание и много коментари в социалната мрежа, които варират от “да протестираме” през “защо не съдят виновния” до “да съдим общината”. Никой обаче не се замисля за това как медиите, особено националните, са твръде далеч от честната и обективна журналистика, за която претендират. Напротив, утре, когато протестират, организаторите ще поканят представители на същите тези медии, за да отразят позицията им.

Информационното затъмнение не е от вчера или от днес- напротив, винаги го е имало, но през последните години е още по-голям повеод за възмущение, защото претендираме за “демокрация и свобода на словото”. Повод за протест има, да, но наред с конкретния инцидент, трябва да се обърне внимание на лъжите в медиите и на умишленото скриване на информация. Позволете ми да отбележа нещо- предишните зими доста често слушахме за контузии на хора, паднали на леда в София, а тази година- за това как са се увеличили инфарктите. И нито дума за това, че точно тази година столицата е повече от непроходима и освен злополуки вече говорим и за убито момиче. А дали Марияна е единствената жертва на некадърно свършената работа от страна на Столична община- няма кой да ни каже.

Преценката доколко надеждни са “независимите медии” у нас и доколко е престижно да си “журналист”, работещ за някоя от тях, оставям на вас.

Моля, гласувайте!
Сподели

6 коментара

 1. Боби на

  Здравейте,
  В края на ноември имаше същият случай на спирката на рейсовете при ТУ. След това всички маршутки ги охраняваха полицейски автомобили-явно търсеха заподозрян извършител. Предположих, че на другият ден ще се гръмне по случая, но още не се е чуло?

 2. Ева Дончева на

  Няма и да се чуе, случващото се с обикновените хора, още повече с младите, видимо не вълнува националните медии. Ако желаете, може да разкажете за случая по-подробно и да го качим като материал на сайта- ако ние, младите хора сами не разкажем какво ни вълнува, възмущава, тревожи или предизвиква каквито и да е други емоции у нас, няма кой да го направи вместо нас.

 3. Рада Госпожина на

  Разбра се,кои са убийците в пиянския случай в Студентски град!
  Ето ви обективните предпоставки,истината>Случилото се,макар и за съжаление,е поредният логичен инцидент в Студентски град.Причината е ненормалната обстановка там,с най-много заведения с алкохол,много са денонощно работещи,има дрога,хазарт и всичко за което се сетите. Причината не е в един или друг младеж,а в това,че целия порок е заведен директно при младите на България,там,някои още деца.Главният въпрос е кой е разрешил там заведенията,на кого са,кой печели милиони от тях,кой взима рушвети по узаконяването им,при наемите и т.н.Това са наистина милиони и работата е направо опасна.Вижте кои медии,телевизии и пр.неглижират проблема и обвиняват за това този или онзи младеж.Пита се-защо се прикрива всячески проблема??!!Тези заведения се контролират от червена бандитска олигархия,това е!Това е вреди на националната сигурност,защото съсипва бъдещето на България,нейните млади и умни хора!Това също е и директно източване на парите от държавата.Симулира се уж уреждането на децата в общежития,със символични наеми,не се плаща парно,вода и т.н.Но спестените от децата за жилище пари(които са им давани и от измъчени,често бедни родители някъде в страната)отиват директно в тези заведения,където се лее алкохол и други отрови,деградираща обстановка и чалга,проституция и насилие. Впрочем в същия блок имаше двойно убийство преди време,май всички са го забравили!!??

  • Ева Дончева на

   Мисля, че отново се отклоняваме от конкретния проблем в случая и той не е, че е ясно кой е шофьорът на маршрутното такси, а че тротоарите тази зима бяха особено зле поддържани и никоя медия не се интересуваше от това, а когато по тази причина младо момиче беше убито направиха всичко възможно да бъде потулен случаят. И не, никой не си спомня за двойното убийство отново по вина на същите тези обективни национални медии- Вие обаче спокойно може да ни припомните за случая. Нека обаче да не намесваме чалгата и заведенията- те са обект на друг разговор и в конкретния случай нямат нито вина, нито общо.

 4. Рада Госпожина на

  Извинете за недоуточняването,писаното от нас е за случая с наръганото момче, при пиянски сблъсък,след кръчма в Ст.град,в 23ти блок.Що се отнася и за това момиче,съжаляваме също.Но и там,ако се провери*проверете- студентите са се движили от или към близката кръчма,механа с чалга-това е.

 5. Ева Дончева на

  Всеки има пълното право да се движи откъдето поиска накъдето поиска, стига начинът, по който прекарва свободното си време да не пречи на работата/ученето му, така че наистина това къде са отивали или откъде са се връщали младите хора няма значение, още повече, че става дума и за 14 февруари- проблемът е, че отговорните институции не са осигурили безопасно придвижване на гражданите, а след това медиите, които уж трябва да са коректив на тяхното поведение, правят всичко възможно да покрият грепките им.

Добави коментар