За или против биберона – каква е равносметката

0
бебе с биберон

Плачещото бебе може да е едно от най – големите изпитания, дори и за спокойните родители. Истината е, че причините могат да са твърде разнообразни и за съжаление не винаги можем да им повлияем успешно. Както всеки друг период, и този се израства и преминава. Въпросът е дали нервите на родителите ще издържат на напрежението.

Критични моменти

Появата на наследник у дома е колкото радостно, толкова и стресиращо събитие, което може сериозно да се отрази на отношенията между мъжа и жената. Всеки си мечтае за добро и сладко бебе, което спи кротко и гука развеселено в периодите на будуване.

И на него не му е лесно да свикне и да се приспособи към новата заобикаляща го среда. Периодът на колики, поникването на зъбките и дори некомфортни външни дразнители са в състояние да предизвикат неспирен плач. Има редица приспособления, замислени точно с цел минимизиране на негативните страни. Капки против болки в коремчето, крем за венците, музикални играчки и други стимулиращи вниманието елементи.

Емблематичните биберони

Не една майка се е убеждавала във вълшебната функция на недолюбваните аксесоари. Бибероните са трудни за отвикване, но когато обстоятелствата принуждават, ние сме безсилни.

В ранна бебешка възраст, биберонът може да е най – добрият ви съмишленик в стремежа да успокоите нервното пеленаче. Естественият сукателен рефлекс  на бебето се нуждае от заместник на майчината гръд. Това води до плавно отпускане и преустановяване на жестокия рев. Дори и да не ви се иска да свиквате бебето към не до там здравословния навик, все пак може да сте принудени от обстоятелствата. Като за начало е добре да разполагате с повече от един вариант. По отношение на материали на изработка и форма, бибероните са изключително разнообразни. Не всеки би паснал на вашето отроче. Открийте любимата форма и разчитайте на него в критични моменти.

Отказ от биберон

Има и друг вариант. Бебе, което не обича бибероните. Тогава задачата за успокояването става малко по – трудна. Може и да е успокояващо, че няма да дойде моментът за остра борба при отказването му или пък липсата на риск от криво израснали зъбки, но е спорно до колко това компенсира моментите на неистов плач и безкрайно люлеене. Независимо към коя от двете групи спада вашето обичано бебе, заредете се с много търпение и упорство. Вслушвайте се в детето си и собствената си интуиция. Навсякъде може да намерите купища полезни съвети при отглеждането на детето, но истината е, че няма две еднакви бебета. Както и хората, те се различават много и това, което се е оказало полезно при едни може да не действа при други. Спокойната майка може да вземе най – доброто решение в ежедневните избори.

Добави коментар