За хлебарките и студентите

0

За хлебарките и студентитеВ никакъв случай не е новина, че в студентските общежития гъмжи от хлебарки. Дори напротив – поколение студенти могат с часове да говорят за преживяванията си с малките си съквартиранти, подобно на казармените истории на бащите си.

Ако някои университети се конкурират за студенти, предлагайки им реализация, ремонтирани общежития, ниски такси и т.н. то все пак има нещо което остава скрито под килима. Твърде често буквално точно там – хлебарките. Тук и всякакви различия между СУ, УНСС, ТУ, УАСГ, ЛТУ или който друг университет си харесате бледнеят. Хлебарките са една константа, характеризираща престоят на почти всички.

Хлебарките не се интересуват твърде много от ремонти – има ги и в стари и в нови блокове. В интерес на истината, скромният опит на автора показва, че ако живееш в ремонтиран блок ( всъщност нови няма – извинявам се за грешката) и – за предпочитане – на някой от горните етажи, то те стават значително по-малко. Разбира се, не всички могат да имат тази привелегия, най-малкото защото не всички блокове имат повече от 6 етажа.

Напълно безплодни остaват всички опити да се пръска срещу хлебарките. Вредителите дотолкова са привикнали с масово използваните препарати, че не просто са придобили имунитет към тях, а изглежда, че се хранят с въпросните пестициди.

Това лято в общежитията на СУ от поделение СБО беше наета специализирана фирма, която да пръска срещу нежеланите съквартиранти. Ефект – както може да се досетите – нямаше… само бяха похарчени още малко от малкото университетски пари.

Дали наистина няма начин да се преборим с този проблем? Дали наистина всички трябва да си седят и търпят мизерните условия… засега остават въпроси без отговор.

 

Добави коментар