WAT или така наречените студентски бригади

1

Не от вчера или днес е практика много от българските студенти поне веднъж през следването си да отидат на „бригада“ в чужбина. Причините са различни- за някои основната е парите, които ще получат, за други създаването на контакти, за трети- просто екскурзия, още едно приключение, за което да разказват.

Времето, за което работодателите наемат студенти, също е различно- може да бъде от няколко седмици до няколко месеца или година. Най-често студентите се ориентират към САЩ, но през последните години европейските държави също са популярни, в зависимост от това какъв език говори конкретният човек.

Най-често помощ за оформянето на документите и подбиране на подходящи предложения за работа младите хора търсят чрез агенции, най-вече Usit colors. Предимството на европейските страни пред САЩ и Канада е фактът, че като членове на ЕС българските младежи могат да пътуват само срещу лична карта. Тук обаче бригадите са по месец или пет седмици, ето защо и парите съответно ще бъдат по-малко.

За да решите дали да отидете на бригада или не, първо поговорете с хора, които вече са били на избраното от вас място. Или най-добре с такива, които са били в различни държави и могат да ви помогнат да изберете подходящото за вас място. Помощта на агенциите е ценна, но пътувалите могат да ви дадат повече и още по-ценна информация, включително и за това дали са доволни от агенцията, с която са пътували те.

Опцията „онлайн WAT регистрация“, която предлагат агенциите, е полезен източник на сведения за конкретните предложения, които са отправили към студентите работодателите. Следенето на сайтовете на агенциите пък може да ви спести част от парите, които ще са ви необходими за първоначална инвестиция, когато тръгвате на път- изгодни оферти се предлагат, ако се регистрирате по-рано.

Наясно съм, че това, което ви казвам, вече сте го чували. Аз се опитах да събера най-важното, за което да помислите, на едно място, а останалото ще откриете в сайтовете на различните агенции или в техните офиси. Най-важното е да помислите дали наистина имате желание да прекарате няколко месеца работейки извън България. Ако отговорът е да, докато следвате е най-удобното време да опитате. Преподавателите в университетите обикновено са положително настроени към това пътуване и много често съдействат на студентите, за да не се налага да повтарят година, ако пропуснат изпитни сесии.

Ако пък засега сте решили да не ходите, разглеждането на някой и друг сайт или форум с мнения за вече върнали се от бригади не е излишно- така ще разберете дали случайно не сте сгрешили отказвайки се от възможността.

1 коментар

  1. Veselin на

    Здравейте, аз лично имах възможността да отида на WAT бригада, където създадох много полезни контакти, а и забавленията не изоставаха в сравнение с работата. Относно това колко се работи (всеки си знае колко държи на работа 😉 ) , бих казал че е достатъчно. За щастие получих и не малка помощ от координатора в http://www.traveller.bg , който успя да задвижи всичките ми документи, с които сам нямаше да успея да се справя 🙁 . Искрени благодарности и успех на бъдещите бригадири. Не се плашете и притеснявайте, работата си е работа, тя просто трябва да се свърши 😛 .

Добави коментар