Внимание – девет фалшиви ВУЗ-а в България

0

Внимание - девет фалшиви ВУЗ-а в България

Дипломи, които не отговарят на държавните изисквания дават девет чужди университета, които имат офиси у нас. Става дума за Международен славянски институт, Киевски славистичен университет, Киевски национален университет “Тарас Шевченко”, Одеска национална юридическа академия. Освен тях незаконно работят и Междурегионална академия по управление на персонала, Московски държавен университет по икономика, статистика и информатика, Московски държавен индустриален университет, Кримски институт по икономика, Международен университет “Евразия” в Армения.

Дипломите от тези висши училища не могат да бъдат документ за образование при назначение на работа, макар самите университети да са напълно законни в своята държава. Офисите им тук нямат и не са имали акредитация и може единствено да ви вземат парите.

За последните месеци има четири заловени Фалшиви дипломи от специалистите на центъра за признаване на дипломите. А от началото на годината 234 са заявените молби за легализиране на документите за университетско образование от чужбина.

Най-много дипломи за одобрение идват от Руската федерация. За миналата година те са 104, а от тях 81 са на български граждани. На второ място са тези от Великобритания (а тя е на първо място по брой на наши студенти в нейните вузове) – 70. След това е САЩ с 46, Германия с 45 и Украйна с 42 молби за признаване на документи.

От близо 2000 университета по света по принцип се получават документи за легализация. Като “най-опасни” по правило се считат тези от руските републики и от страни от третия свят. Причината е, че там има сериозен пазар на за купуване на дипломи, включително и от реално съществуващи висши училища.

Само за миналата година посещенията в регистъра на дипломите са били над 10 900. Не се признават и документи на завършилите, които са учили във фирми и сдружения. Сред имената на разкритите досега фалшиви вузове има доста забавни имена –   Международен евро-швейцарски университет във Видин, Световната академия на науките – Сан Марино – Карлово, Видинският международен университет и т.н.

Разбира се, ако някой сериозно очаква да учи във висше образование в Сан Марино и Карлово едновременно… може би заслужава да го оберат. Но ние сме длъжни да предупредим.

 

Добави коментар