Калина Иванова: “Идеи за бъдеща дейност не липсват, но понякога нещата се случват непредвидено и динамично, без планиране.”

0

“Via Balcanica”  е един от най-новите проекти на студентите от Софийския университет. Изданието е естествено продължение на клуб Balcanica, чиято дейност имахме удоволствието да отразим тук, на страниците на Млада София. За да представят списанието тук при нас са Радина Бачева , Калина Иванова и Ивелина Стефанова. И трите дами са от специалност Минало и съвремие на Югоизточна Европа. Радина е художествен ръководител на клуба, а едновременно с това отговаря и за художественото оформление на списанието, Калина е редактор на отдел Политика, а Ивелина е автор в списанието и член на Balcanica.

Как се роди идеята за Via balcanica?

Калина Иванова: "Идеи за бъдеща дейност не липсват, но понякога нещата се случват непредвидено и динамично, без планиране."

Радина Бачева

Радина: Идеята за издаване на списание беше естественото продължение след създаването на клуб Balcanica. Чрез поднасянето на информацията посредством тази форма се надяваме, че тя ще достигне по-широк кръг от хора.

Защо Via balcanica?

Радина: Via Balcanica буквално би могло да се преведе като “балкански път”. Списанието носи име, подобно на няколко римски пътища, които прекосяват балканските територии.

Разкажете нещо повече за списанието- кога и в какъв формат можем да го намерим?

Ивелина: Списанието излиза веднъж на всеки два месеца. Първият брой излезе вече онлайн, вторият предстои скоро, а междувременно получихме одобрение от Студентски съвет на СУ за печатно издаване на първите три броя.

Колко е голям екипът на изданието?

Калина: Членовете на Клуба сме четиринайсет, а отделно имаме и сътрудници. Екипът на сп. “Via Balcanica” се състои от осем души – главен редактор, редакционна колегия и двама, отговарящи за художественото оформление.

Какви материали може да намери читателят?

Калина: Нашият стремеж е списанието да бъде възможно най-богато и разнообразно откъм материали, както и да засяга различни теми. С тази цел във всеки брой поместваме шест статии, отнасящи се до културата, политиката и историята на държавите и народите от Югоизточна Европа. Има и девет рубрики, които са едновременно информативни, забавни и любопитни. Една от тях представя актуални книги и филми за Балканите. Читателят може да намери също богат снимков материал, карикатури, дори и рецепти от различни райони на полуострова. Във всеки брой се публикува и интервю със специалист с ключови въпроси за развитието на региона. Списанието като цяло е един прекрасен начин да се запознаеш по-отблизо с Балканите в най-различни аспекти!

За каква аудитория е предназначено списанието?

Ивелина: Стараем се материалите във “Via Balkanica” да са с научна стойност и да бъдат добре издържани в стилово отношение, но определено кръгът, към който списанието е насочено, прекрачва научните среди. Списанието е насочено към всеки, интересуващ се от Балканите.

Калина Иванова: "Идеи за бъдеща дейност не липсват, но понякога нещата се случват непредвидено и динамично, без планиране."

Ивелина Стефанова

Какви са плановете ви занапред?

Радина: Очаквам списанието да придобие своята печатна форма и вярвам,че това ще му донесе още по-голям успех,а на читателите- много нови знания.

Калина:

Най-скорошната ни инициатива ще бъде среща-разговор на тема „Нашенците в Албания”. Ще представлява прожекция на филма за Голо Бърдо „Разбърканите нишки”, документален филм, посветен на българското население от тази област в Албания. След това ще се проведе дискусия с доц. Веселка Тончева, доктор в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН. Всеки, който проявява интерес, е добре дошъл на 14 март 2013 г. (четвъртък) от 19:00 ч. в Южното крило на СУ „Св. Климент Охридски”, 23 аудитория.

Идеи за бъдеща дейност не липсват, но понякога нещата се случват непредвидено и динамично, без планиране. Например съвсем скоро екипът на Клуба беше потърсен с предложението да подготви сценарий за документален филм, посветен на Балканските войни. Сценарият е вече факт. В него е представена една друга гледна точка за конфликта, често пренебрегвана от българското документално кино.

Занапред ще продължаваме с инициативите си: прожекции, изложби, дискусии, вечери, посветени на определена балканска държава и пр. Основните насоки, в които ще работим, са развитието на клуба и списанието, установяване на сътрудничество с лица, организации и институции, които също като нас се вълнуват от Балканите и искат да провокират интерес сред повече хора, най-вече сред младите.

Ивелина:

Плануваме да продължим да представяме интересни гледни точки от Балканите. След изложбата, която направихме по-рано, на 14 март предстои да направим второто си събити.

 

 

 

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар