В СУ само с матури

0

В СУ само с матури СУ няма да вдига таксите си, за това се говори вече трети ден по всевъзможни медии, а в студентските групи в социалните мрежи темата е сред най-коментираните. Като цяло, това е добро решение, тъй като за това, което предлага, Университетът няма моралното право да изисква повече пари от студентите си, въпреки че законът е на друго мнение.

Според мен обаче, заради условията си за прием, Софийският университет би следвало дори да намали таксите си, ако някой от ректорското ръководство държи да може спокойно да погледне в очите студентите си и бившите такива, за които влизането в Университета е било наистина трудно… каквото по начало би следвало да е да станеш студент.

За какво говоря- през следващата учебна година СУ обявява прием за 100 специалности, от които само за 9 ще е необходимо да се държи изпит, за останалите може да се ползва матура. А всички ние сме наясно, че матурата е не просто лесна… Какво се цели с това- повече студенти е равно на по-голяма субсидия, това е ясно. Европейският съюз пък планира еди-колко-си процента висшисти до 2000 и някоя си година- това също вече сме го чули.

Само че ние все още се намираме в България. Където по начало влизането в университет, особено в “най-престижния” винаги е било трудно. Ето защо и преподавателите, които след n- години стаж вече са свикнали да работят с интелигентни хора- защото някога е било необходимо да си наистина интелигентен, знаещ и можещ човек, за да попаднеш в СУ, пишат много по-често положителни оценки- тоест, хората си вземат изпитите и затова европейската идея за лесно влизане и трудно излизане е неприложима в случая със СУ.

Вярно, връщат устния изпит по журналистика...но за двете години, в които го нямаше, порядъчно количество кадри влезе във ФЖМК. И все пак една птичка пролет не прави. Факт е, че 90% от специалностите са практически без изпит. Факт е, че студенти стават огромно количество неграмотни млади хора. А още по-неоспорим факт е, че наличието на подобни кадри в курсовете е способно да убие мотивацията и на най-добрите. Тъй като всички завършват. С изключение на тези, които се откажет сами. А те, във все по-голяма част от случаите, са способните студенти.

Добави коментар