Коментар: В София всеки сам си е протест

0

Признавам си, че заглавието не е точно моя измислица. Така бяха го коментирали колегите ни от НЕ!Новините. Идната седмица студенти организират протест срещу повишаването на таксите в СУ и УНСС. С оглед на събитията от последните дни обаче  не е сигурно дали ще успеят да се вредят на опашката за Орлов мост.

Всички тези протести според мен показват само едно нещо – за много млади хора начинът да покажат, че са граждански активни е да протестират. Независимо от повода, от резултатите и въобще от околният свят. Би било хубаво това гражданско обещство да гласува например. Би било хубаво да създава нещо от полза за себе си и другите. Би било добре да работи. Но не … то протестира.

Това наше гражданско общество задръстващо Орлов мост са най-вече млади хора. Такива заради, които създадохме и Млада София.  Много обаче избират за своя трибуна Орлов мост и са окуражавани да правят това – миналата година Българският Хелзингски комитет обяви за човек на годината “Протестиращият на Орлов мост”. Колко горди бяха и мои познати, че са участвали в разните еко-протести миналата година…

Сигурно всеки има своите причини. Не казвам, че е лошо да обичаш природата или да се протестира срещу изкуствено създадения монопол на ЕРП-тата.  Но става непонятно за мен, когато мои връстници излизат всяка вечер на студа,  за да протестират само заради идеята да кажат, че са протестирали.

Настоящите протести са абсолютно показателен пример за това.  Първо искаха национализация (то когато има монопол е все тая частен ли е, държавен ли е) – и тръгна процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ. После поискаха оставка – и правителството подаде оставка. Днес призивите са какви ли не и протестите продължават. Колкото хора интервюираха от казионните медии – толкова декларации на искания се изчетоха.

Това да се протестира за идеята на протестирането има и доста по-лоша страна. Гамените, които трошат всичко по-пътя си – пак за идеята. Това не са протестиращите за цените на тока  – това са същите хора, които опорочиха студентските протести през 2009 срещу тройната коалиция, същите хора, които си организираха бой в Борисовата градина от скука.  Сега опорочиха и тези.  Но обществото допусна тези младежи да се държат така – те не са паднали от небето.

Фейсбук междувременно се зарина с фотошопи как България се била събудила. Глупости – България по-дълбоко от това не е спала.  България превърна първо капитализъм в мръсна дума, после превърна в това и демокрация, а сега работи по очернянето на думата “гражданско общество”.  България ще се събуди тогава когато младите започнат да работят за себе си, да творят и да създават нови неща и нови възможности.  Когато избирателната актвиност не е около 20 процента, а много повече. Когато по Орлов мост може да се мине спокойно, защото сме спряли да очакваме спасители-политици и да се разочероваме от тях.

Добави коментар