В НБУ ще учат как се правят компютърни игри

0

В НБУ ще учат как се правят компютърни игри

Нов модул към специалността информационни технологии, подготвят от първия частен университет в страната. Студентите там вече ще могат да изучават и “Технологии за компютърни игри”, подготвяни конкретно за нуждите на гейминг индустрията.

Сред предметите, които НБУ ще включи в това ново направление са Растерна графика, Компютърна анимация, Сценарийно програмиране, Тримерно моделиране и много други. Освен чисто технологичната страна на занаята, ще се изучават и правните и етични аспекти на създаването на една компютърна игра.

Гейминг индустрията е една от най-динамично развиващите се в световен мащаб, на пук на световната криза и споровете около законодателството за авторските права.  България е една от страните с остър недостиг на кадри в областта на информационните технологии, както читателите на Млада София вече знаят от изявлението на БАИТ (Българска асоциация за информационни технологии).

Гейминг индустрия в страната ни е слабо развита.  В същото време обаче има голям брой фирми, които разработват развлекателен софтуер, реклами  и анимация. Графични дизайнери и програмисти от България  са добили и международно признание за работат си през годините.

Остава да видим каква ще бъде и реализацията на бъдещите специалисти от Нов български университет.

 

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар