Устният изпит- по-доброто решение

0

Устният изпит- по-доброто решениеТова е най-доброто, което може да ви се случи. Притеснението е по-голямо, но само докато мине първият устен изпит. След това ще видите, че е много по-лесно и по-приятно от писменото изпитване и от курсовите работи. Това обаче е само за тези, които наистина знаят къде са и за какво са там и не важи за студентите и кандидатстващите, които не са съвсем наясно със себе си.

Устен изпит за прием има за някои специалности във всеки университет. Тенденцията обаче е той да отпада. Вярно, това означава един изпит по-малко и спестени време и пари за комисии и квестори, но пък и по-некачествени кадри в университетите. Защото целта на устния изпит е нe толкова проверка на знанията, колкото на комуникативните умения. А за много професии това е най-важното.

Ако говорим обаче за събеседване по време на сесия, нещата стоят по друг начин. Устен изпит не означава теглене на въпроса и говорене без възможност за студента да помисли. Винаги има няколко минути на разположение за кратки бележки и размисъл. По време на устния изпит обаче преподавателят може да отчете това дали човекът срещу него е притеснен или не. Опитът може да му подскаже дали студентът наистина разбира материала или е назубрил прочетеното.

Студентите негодуват срещу тази форма на изпит по различни причини. Едни от притеснение, други защото става по-бавно, трети защото им се отнема възможността за преписване и подсказване. Всеки има право на мнение. Факт е обаче, че личният контакт с преподавателя е най-добрият начин да му покажем какво сме научили и разбрали от срещите си с него през семестъра.

Вярно е, че така оценяването е по-субективно, защото изпитващият ни вижда срещу себе си. Но в тази субективност няма нищо лошо, ако сме били редовни през семестъра и наистина разбираме материала. Напротив, тя може да се превърне в стимул да ходим на лекции и упражнения, защото нерядко когато един преподавател ни познава от занятията си през семестъра е склонен да напише по-висока оценка заради нашето уважение към предмета му.

И ако излезем от университетската среда, устният изпит е една чудесна подготовка за интервютата за работа, на които ще се явяваме по-късно. Защото свикваме да се представяме целенасочено,за малко време, без излишни подробности, стегнато и уверено. Така че освен проверка, устният изпит може да бъде и прекрасен тренинг на комуникативните ни умения.

Ето защо предимствата на устната комуникация лице в лице са повече от тези на писмената. Факт е обаче, че в момента се държи на писмените изпити, за да имат преподавателите с какво да докажат основанията си за една или друга оценка. Надяваме се, че скоро това ще се промени, тъй като плюсовете и за двете страни са безспорни.

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар