Условия за живот?

6

Условия за живот?През последните дни столичният Студентски град е обект на много спорове- има ли нужда от вечерен час, кой кого и защо убива, потулени ли са инциденти са само част от въпросите, които се разискват в медийното пространство. Условията за забавление в Студентски град са повод за разговор твърде често, но на условията за живот не се обръща никакво внимание.

Знам, че много от читателите ни няма да се съгласят с мен и съм готова да си понеса всичките негативни коментари с единствената идея да ви накарам да се замислите- и тези от вас, които живеят на общежитие, и другите като мен, които и пари да им дават, няма да си причинят доброволно подобно нещо.

Първо, местата в общежитията са твърде много. А критериите са твърде занижени. В резултат на тези две неща общежитията са пълни с хора, които “учат редовно” и не познават колегите си, защото или работят, или не правят нищо, но определено не посещават лекции. Както и с други хора, които не знам учат или не, но определено смятат, че 30те лева на месец, колкото е приблизителният наем, им позволяват да чупят и цапат стаите. След което обаче държавата не благоволява да поправи пораженията и те остават в наследство на следващия наемател.

За сметка на това обаче същата тази държава за 30 лева дава само легло и бюро. И още горе-долу три квадратни метра площ за живот. Стаите са проектирани за двама, но в тях живеят по най-малко трима души, на които се полага един гардероб и една баня. Хладилник се налага да купят отделно. Перални помещения в блоковете също няма, кухните и читалните също са мираж, а допреди година голяма част от блоковете нямаха и интернет.

Поглеждайки информационното табло на входа на който и да е блок обаче ще видите всевъзможни идиотски-без извинение- забрани от вида “не перете и не простирайте в стаите- ще се повреди ламинатът”. Портиерите пък приемат пратки само от “Български пощи”, не и от частни куриерски фирми- все пак е важно държавните институции да се поддържат една друга… На практика пък е невъзможно и готвенето в общежитията, тъй като повечето от тях са снабдени с противопожарна аларма, която се включва от всякакъв вид пара- от готвене, греща баня и каквото още ви хрумне. Ако пък има истински пожар по думите на живеещите в общежитията спокойно може да изгорите в асансьора например, тъй като алармата спира тока на целия блок.

И така, студентите са принудени да носят прането си на обществена пералня, да се хранят навън или да крият електроуредите си и на всичкото отгоре не са защитени от кражба. Защото домакинките на блоковете разполагат с ключове от всички стаи.

Изводите оставям на вас, лично аз не бих живяла в такива условия, дори и да ми дават вместо да ми взимат 30 лева на месец.

Моля, гласувайте!
Сподели

6 коментара

 1. Велико на

  от написаното си личи че изобщо не си наясно с общежитията… излагаш се

  • Ева Дончева на

   Написала съм това,което виждам лично аз,всеки има различно мнение и това е моето

 2. Кристина на

  Статията за съжаление е доста вярна. Самата аз живея в общежитие от години и ми прави впечатление, че никой не се замисля за бита ни ВЪВ стаите. Купони и дискотеки – това е основната тема, а идеята, че сме затворени като животни по трима в клетка с размери 4 на 3 метра не минава през главата на нито един депутат 🙂

  • Ева Дончева на

   Надявам се не само ние от Млада София да обръщаме внимание на условията- мисля, че и други младежки медии биха могли да го направят, защото ниската цена не е оправдание за непредоставяне на елементарни битови неща, от които всеки има нужда

 3. Ахмед на

  Най-жалки са наистина гъчкането и калпавото “ремонтиране”. Някои от стаите дори не е ясно дали са предвидени и за един човек. А като седнеш в тоалетната на 209-та стая в 42ри блок и погледнеш нагоре, не може да не се запиташ “Абе кенефа от горния етаж как ли още не ми се е стоварил на главата? А тоя теч сега естествен отпадък ли е или изкуствен?” Дори в скоро ремонтираните блокове, като 18ти, се случва отвреме навреме да се пръкне някоя объркала се хлебарка, поради нишите оставени тук-таме от “майсторите”, но поне се търпи. Обаче все пак това е на 11тия етаж, може надолу да е по-забавно, колегите ще кажат. Интернета също се забавя значително в новоремонтиран блок – ако имате късмет, може и повече от половин, дори и една година (защото първо се дава на търг; после по думите на студентски мрежи, пускането на нов сървър, или свързването на вече окабеления блок към вече пуснат сървър отнема и то един-два месеца – може би за изработката на тези кабели използват специална рядка руда копана в Южна Африка; или пък “ами нали знаете как е, пуста бюрокрация”, както бяха научили един от горкичките чиновници да повтаря;). Но поне интернета върви на доста прилична скорост, въпреки незнайното изискване да се поръчват нови ваучери с предизвестие.
  Какво да ви кажа, колеги – за 40 лв, толкоз. Въпреки че, мен ако питате, парите които са си спестили с наемане на мастори от махлъта, ще им излязат през всичките отверстия (както и нашите) от всичките допълнителни ремонти, които ще се налагат в последствие. Също така, радиото в асансьорите на 18ти блок едва ли предлага огромно извисяване на духа, но халал да е. Бюджет? Какъв ти бюджет, ръгай там, пък здраве да е! Депозит? Бе ще им върнем по 10 лв догодина и ще им кажем, че останалото е отишло по ремонти.
  Истината е, че търпим простотиите, защото е евтино, поносимо (макар и по-малко в по-старите приюти за хлебарки), а за каквото липсва, компенсираме с мерак. Защото, който е на редовно обучение, може би знае, че почасова работа със заплата максимум 400лв едва ли ще му позволи квартира с по-добри условия, че и ядене и пране. Някой ден, след като сме завършили ще има и свестни общежития. Дотогаз, драги съотечественици, стискайте зъби.

 4. Наистина е доста жалко как в резултат на тези две неща общежитията са пълни с хора, които „учат редовно“ и не познават колегите си, защото или работят, или не правят нищо, но определено не посещават лекции. Както и с други хора, които не знам учат или не, но определено смятат, че 30 те лева на месец, колкото е приблизителният наем, им позволяват да чупят и цапат стаите, а не се замислят и грам, че те живеят в тази обстановка и че след тях ще дойдат други,които също искат да живеят поне малко нормално.Този проблем трябва да се реши.

Добави коментар