Търсят се ИТ специалисти

0

Търсят се ИТ специалисти

Преди няколко месеца бизнеса започна вече по-настоятелно да алармира за фрапиращата липса на кадри в някои сектори и излишъкът от такива в други.  Най-популярните специалности сред кандидат-студентите като право и икономика  се оказват ненужни на пазара на труда. По данни на Стопанската камара поне около 30 процента от висшистите с юридическо образование са безработни.

Сега за пореден път браншова организация бие сигнала за тревога. Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) обяви, че бранша се нуждае от поне три пъти повече ИТ специалисти отколкото има сега. С други думи това  са над 100 000 работни места, които просто няма кой да заеме в момента.

От БАСКОМ допълниха още , че тази цифра може да се увеличи три пъти през следващите четири години. Но системата на висшето образование просто не е в състояние да насмогне на търсенето в момента и много компании са принудени да изнасят бизнеса си зад граница.

Гладът за кадри е толкова е сериозен, че от Асоциацията предлагат да се направят промени в образователната система, които да позволят на бизнеса да открива бъдещи ИТ специалисти още от детската градина. Според председателят на БАСКОМ – Явор Джонев – това е единственият начин да бъде преодолян застоя, който се наблюдава в софтуерната индустрия в България. Клиенти и пазар същестуват – просто няма кадри.

От асоциацията отправиха и предложение към правителството и университетите за сформиране на тристранен обществен съвет, където да бъдат обсъдени нужните реформи в образователната ни система.

ИТ специалистите не са единствените недостигащи кадри на българския бизнес. Браншовите организации отчитат глад и за инженери, лекари, архитекти и специалисти по маркетинг и продажби.

 

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар