„Топлофикация“ отива на съд след жалба на омбудсмана

0

Омбудсмана съди ТоплофикацияМая Манолова не получи справка за размера на възнагражденията на юристите на „Топлофикация“

„Топлофикация София“ ЕАД скри информацията за размера на възнагражденията на юристите си, въпреки официално поисканата справка от омбудсмана Мая Манолова. Под предлог, че не са длъжни по закон да я огласяват, от дружеството изразяват своето становище по въпроса и отказват да отговорят на въпросите на обществения защитник. Последва и реакция от страна на Мая Манолова, в резултат на която е заведена жалба и „Топлофикация“ отива на съд.

В документа, отправен към компанията, се изискваше да бъдат предоставени данни за броя на юрисконсултите, които са работили за тях през 2015-та година, както и съответно заплащането, което са получавали. Трябваше да стане ясен и реалният брой на заведените съдебни и изпълнителни дела срещу длъжници, платените данъци върху юрисконсултските възнаграждения, също и сключените договори за правна помощ и тяхната стойност.

Срещу 21 хиляди столичани са започнати дела, твърди омбудсманът Мая Манолова, а „Топлофикация“ е събрала над 15 милиона лева чрез тях. Заплатите на юристите са включени в цената на топлинната енергия, която е одобрена от КЕВР, но въпреки това на длъжниците са начислявани допълнителни суми за възнаграждения на юристите. 300 лева за разходи в съда, 350 лева за частен съдебен изпълнител и поне още толкова за исковото производство са прибирани от задлъжнелите клиенти на „Топлофикация“.

Дейността на фирмата по събиране на вземанията по съдебен ред е публична, което означава, че попада под Закона за достъп до обществената информация. След като монополистът не даде обяснения, случаят ще бъде разгледан в Административния съд.

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар