The БАБА Factor и играта

0

В началото на годината един порядъчно интересен човек изнесе една – бих казал – интересна лекция. Въпросният човек е бизнесменът Стив Кайл, а пък лекцията (макар да беше доста широкообхватна) беше насочена към липсата на игра в ежедневието ни.

Знам – това звучи странно. Ако погледнете клипчето което съм прикачил ще се стреснето още повече. Нещата не започват твърде патриотично – изброяват се редица области, в които България се намира на последно място. Но от там започва наистина провокативната и интересна част.

Стив е убеден, че основният проблем на българите ( и съответно основната ни пречка пред светлото бъдеще) е нашата свръхсериозност. Напълно съм съгласен с мнението му, че българската образователна система подготвя кадри “специализиращи в завинтването на винтове в предварително направени дупки”. Тоест подготвя машинално изпълняващи работници, липсва всякакъв опит да се заинтригуват учащите и т.н.

Лекцията става популярна с името The БАБА factor, заради забавното обяснение, което дава за отглеждането на българчетата, след като бъдат предадени под надзора на бабите си. Би било глупаво да ви преразказвам съдържанието при положение, че можете да го видите сами, затова ще оставя забавната част за вас.

Всъщност – противно на някои други публикации – в лекцията не става дума само за образование и за деца. Всъщност основната насоченост е към младите работещи хора и трудовата среда. Макар да моменти да залита към твърде голямо опростяване на нещата – определено го прави по интересен начин.

Записът е от януари и от тогава се носи из социалните мрежи, така ще е грехота ако още не сте го прегледали – забавен е и с доста истини за нас.

The БАБА Factor

 

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар