Светът на трилъра-Лий Чайлд

0

Сигнал за опасност

Смъстоносна жега

Труден за убиване

Лесни за убиване

Място за убиване

Утре ме няма

61 часа

Разчистване на сметки

 

Са просто заглавия на книги. Главният герой в тях е един и същи- нерядко използван от авторите похват. Лий Чайлд е поредното име,което ще срещнете по рафтовете за книги.  То не се натрапва с реклами, пълни със суперлативи- афишира себе си само с елегантни плакати в някои по-големи книжарници.

Тези, които са подминали романите на Лий Чайлд обаче са загубили много. В неговите трилъри кървавите сцени са малко,но за сметка на тях напрежението е много, от първата до последната страница.

Сюжетът на всяка от книгите е една отделна, заплетена, на пръв поглед неразгадаема история.Задължителен елемент е и Джак Ричър-бивш военен полицай.Героят на Лий Чайлд обаче не е Супермен-той е просто човек.Не е надарен свише с изключителни способности-научил е всичко,което може,в армията.Има само дарбата да попада на неподходящата комбинация от време и място.Има и своите слабости,и своите достойнства,и своите любови и раздели.За да разреши случаите използва не само физическа сила,а и много силна интуиция е комбинация с логика и…логика.

Да,Лий Чайлд не фантазира.За всичко в романите му има логично,често научно обяснение.В повечето случаи става въпрос за малко известни научни факти,до които писателят не се добира лесно.

Но резултатът е налице.Хората четат страница след страница,бързат да довършат всяка следваща книга,опитват се да разгадаят всеки следващ случай заедно с Джак Ричър.

Лий Чайлд е просто поредният успешен съвременен писател.Който обаче има стил.Стил,който,за да бъде разбран,трябва да бъде прочетен,не преразказан.Не всеки ще го хареса,но опитът си заслужава.

Добави коментар