Светът на трилъра-Лий Чайлд

0

Светът на трилъра-Лий Чайлд

Сигнал за опасност

Смъстоносна жега

Труден за убиване

Лесни за убиване

Място за убиване

Утре ме няма

61 часа

Разчистване на сметки

 

Са просто заглавия на книги. Главният герой в тях е един и същи- нерядко използван от авторите похват. Лий Чайлд е поредното име,което ще срещнете по рафтовете за книги.  То не се натрапва с реклами, пълни със суперлативи- афишира себе си само с елегантни плакати в някои по-големи книжарници.

Тези, които са подминали романите на Лий Чайлд обаче са загубили много. В неговите трилъри кървавите сцени са малко,но за сметка на тях напрежението е много, от първата до последната страница.

Сюжетът на всяка от книгите е една отделна, заплетена, на пръв поглед неразгадаема история.Задължителен елемент е и Джак Ричър-бивш военен полицай.Героят на Лий Чайлд обаче не е Супермен-той е просто човек.Не е надарен свише с изключителни способности-научил е всичко,което може,в армията.Има само дарбата да попада на неподходящата комбинация от време и място.Има и своите слабости,и своите достойнства,и своите любови и раздели.За да разреши случаите използва не само физическа сила,а и много силна интуиция е комбинация с логика и…логика.

Да,Лий Чайлд не фантазира.За всичко в романите му има логично,често научно обяснение.В повечето случаи става въпрос за малко известни научни факти,до които писателят не се добира лесно.

Но резултатът е налице.Хората четат страница след страница,бързат да довършат всяка следваща книга,опитват се да разгадаят всеки следващ случай заедно с Джак Ричър.

Лий Чайлд е просто поредният успешен съвременен писател.Който обаче има стил.Стил,който,за да бъде разбран,трябва да бъде прочетен,не преразказан.Не всеки ще го хареса,но опитът си заслужава.

Добави коментар