Световната банка: Имате излишни университети

1

Световната банка: Имате излишни университети

Явно все пак някой е прочел предишният ми анализ относно излишните университети в България.  Макар да изпреварих Световната банка с около два месеца с разсъждението си относно нуждата от намаляване на броя на държавните висши училища в България, ще си спестя егоизма и няма да претендирам за плагиатство на идеи.

Все пак е хубаво, че по този въпрос вече започва да се говори сериозно и то от сериозни институции. Експертите на банката са стигнали до заключението, че “България се характеризира с голям брой малки, тясно специализирани висши учебни заведения. Съответно препоръчват окрупняване на университетите.

За пример посочват ТУ София, който според тях спокойно може да абсорбира и функциите на ХТМУ, МГУ и ЛТУ. Това не значи че специалностите на другите 3 университета ще бъдат закрити, студентите изхвърлени на улицата, а сградите взривени… просто ще имат обща администрация.

Това разбира се не е лесна за изпълнение задача и няма шанс да се случи от днес за утре. Но любимият ни министър Игнатов потвърди, че новият закон за висшето образование ще вземе предвид тези предложения. Още не е ясно дали това ще включва и конкретната идея на световната банка за обединение на ТУ с останалите технически вузове.

Но ако не това – то аз веднага мога да посоча по-очевидни места за окрупняване. В повечето нормални държави за нуждите на въоръжените сили съществува военна академия. Това е необходимо звено – но ние имаме цели 3.  В  София е академията “Г.С. Раковски”, във Велико Търново – НВУ “Васил Левски” и военноморското във Варна.  Защо не можем да имаме една военна акдемия? Да не би да има отделни МВР Академии за пожарникари и за полицаи, че различните родове войски да не могат да си съжителстват.

В отговор на критиките към предишният си материал държа да подчертая, че това не означава всичко да се концетрира в София, нито пък да се лишават хора, които искат да се образоват от тази възможност. Означава просто да си зададем логичният въпрос – Какво е държавна поръчка и защо държавата си поръчва непрекъснато някакви неща, от които няма нужда.

Световната банка не е част от конспирация за убиването на българското образование. За доказателство – те предлагат дори увеличение на цялостния бюджет за образование  до поне 1 процент от БВП. Подкрепят и някои от вече лансираните инициативина на министерството на образованието.

Просто е време младите хора да спрем да залитаме по популистки обещания на политици и да не търсим вечно “мекото на баницата” в образованието си. В противен случай ще си се радваме на лесните дипломи и многото места и възможността да учиш право или стопанско управление в университет по агрономство… и така докато не остане нищо “висше” във висшето образование.

Моля, гласувайте!
Сподели

1 коментар

  1. Ахмед на

    Евала за материала, Дака. Много на място!
    Само що се отнася до наблюдението ти, ще трябва да те разочаровам, че д-р Александра Багашева от СУ те е изпреварила с години, както най-вероятно и други. Даже едва ли някой добре информиран, здравомислещ човек, не е наясно с проблематичността на ситуацията. Затова уви няма да ви плащат лиценз за тази мисъл… А би било тъй сладко… Ах скръб, ах мъка! О болка, о горест! ;(
    Но все пак, добре че темата навлиза в публичното пространство.

Добави коментар