СУ става туристическа атракция

0

Меморандум за сътрудничество подписаха столичния кмет Йорданка Фандъкова и ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев  като част от дейностите по честването на 125-годишнината от основаването на ВУЗ-а.
В тази връка дойде и новината от столичният кмет,че  СУ ще бъде включен в туристическите обиколки на града, като част от маршрута ще станат Ботаническата градина, Ректората, Френският център и музеят на Софийския университет.

Маршрутът в сградата на Ректората предвижда посещение в галерия „Алма Матер”, разглеждане на Конферентната зала, Испанския и Франкофонски центрове, Музея на Софийския университет, стената за катерене, зала „Америка за България”, Музея по палеонтология и исторична геология, централния вход и скулптурите на дарителите Евлоги и Христо Георгиеви, паметните плочи и витражи в централното фоайе, Аулата, библиотека „Филологии”, книжарницата на Университетското издателство, Заседателната зала 1 с иконата на св. Климент Охридски, 65-та аудитория, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, факултетните библиотеки на Историческия и Философския факултет, Университетската библиотека и Университетския театър „Алма алтер”.

Ректорът Илчев заяви, че още преди четири години e съществувала такава идеякато през това време Столична община винаги е давала помощта си на поверения му ВУЗ. Той изтъкна и , че общината е единствената институция у нас, която оказва подкрепа и за организирането на третия международен конгрес по българистика.

Фандъкова обясни, че като кмет се чувства длъжна да използва целият наличен капацитет на София, което включва и университетите. В този ред на мисли съобщи, че много студенти по европеистика помагат на СО за кандидатурата на града за европейска столица на културата.

Нещото, което вероятно ще е по-интересно за студентите е, че от столична община се ангажират да предоставят стажантски места на всички желаещи студенти от най-стария ВУЗ у нас в областите на публичната администрация, туризъм, здравеопазване и педагогика.

Добави коментар