СУ спира свободния достъп до ботаническата градина в Балчик

0

СУ спира свободния достъп до ботаническата градина в Балчик

След дългогодишни съдебни спорове вече изглеждаше, че въпросът около Ботаническата градина на СУ в Балчик е решен. Но явно в България не винаги можем да вярваме на очите си. На път е да се разрази нов скандал – и този път с нови участници.

Години наред се повтаряше мантрата, че зад проблемите с градината стоят “съмнителни икономически интереси”. А след като СУ най-накрая си върна собствеността, взе решение да прекрати свободният достъп на жителите на Балчик до ботаническата си градина и да продава билети.

По думите на управителя на Университетски ботанически градини – Красимир Косев – в това няма абсолютно нищо скандално. По цял свят градините от този тип били с ограничен достъп и се издържат от билети.Общинският съвет на Балчик прие новината на нож и даде ултиматум на СУ до 10 май да промени решението си, в противен случай заплаши да не допуска служителите на университета до работните им места.

От общинската администрация припомнят, че подобни рестрикции не е имало дори и по времето на румънската окупация на града, когато градината е обявена за частна собственост на румънската кралица. Въпреки това няма изгледи някоя страна да отстъпи от спора, а от СУ обявиха, че ще сезират прокуратурата ако не се допуснат нейни служители до градината.

И така… май предстои поредната съдебна битка за въпросната ботаническа градина…

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар