Студенти от СУ търсят най-добрите програмисти

0

Студенти от Факултета по математика и информатика на Софийски университет ще вземат участие в “Hack FMI”– първият студентски хакатон в България. Той ще се проведе на 12, 13 и 14 април в сградата на факултета, като се очаква броят на участниците да надхвърли 100. Те ще се разделят на 20 отбора, които в продължение на три дни ще работят без почивка върху вдъхновени от самите тях проекти.

Целта на хакатона е не просто да открие и награди най- талантливите студенти от факултета, но и да ги мотивира да намерят решение на най-наболелите технологични проблеми в информационната система на университета.

Абсурдно е факултетът, който обучава топ специалистите в сферата на компютърнирте науки, сам да страда от липса на добри решения! Точно за това решихме темата на първия хакатон да е: „Да измислим как чрез софтуерни и хардуерни решения може да подобрим обучението във ФМИ“, заяви организаторът на “Hack FMI” и студент от IV курс във факултета – Радослав Георгиев.

Той сподели още, че се надява на създаване на традиция във ФМИ – всеки семестър да има по 1 хакатон, който студентите да очакват. Според него серия от хакатони може да се окаже ключ към решаване на конкретно поставени проблеми, които съществуват от години.

Петък вечерта събитието започва в  Зала “Мусала” и с резентиране. Всеки регистриран студент, било то с предварителна идея или не, представя в рамките на 2 минути каква му е идеята и защо тази идея си заслужава.
Ако студентът е с предварително сформиран екип, те могат да започнат работа върху идеята си.

В събота ще се състои същинската работа – всички ще получат списък с технологични ментори – хора от индустрията, които са готови да предоставят своите знания и помощ на отборите по въпроси свързани с конкректни технологии или архитектурни решения. До неделя студентите трябва да са готови с работещ прототип, който съответно ще бъде оценен от жури.

Победителите ще получат парични награди в размер на 4 хиляди лева, допълнителни предметни награди, ваучъри за услуги и възможността талантът им да бъде оценен от представители на водещи български софтуерни компании, партньори на събитието.

Добави коментар