Студенти от НСА блокираха Орлов мост

0

Студенти от НСА блокираха Орлов мост

Над 200 студенти от Националната спортна академия, днес блокираха движението на автомобили в района на Орлов мост. Причината за простеста беше случващото се със базата за водни спортове край Равда, за която претендира висшето училище.

Студентите обвиняват държавата в бездействие и съучастничество в безразборното застрояване на Черноморието, каквото се явява и случващо се с базата в Равда.

Принципно организаторите на протеста бяха получили разрешение за изява само в района на езерото Ариана.  В последствие обаче студентите решиха да тръгнат към министерски съвет, с което вкараха в ужас охраняващите ги полицаи.  Незабавно на мястото бяха повикани части за борба с безредиците, но за щастие до насилие не се стигна.

Имаме информация, че студенти от  намиращия се в непосредствена близост СУ, също са излезли от учебните си занятия и са се включили в протеста от колегите си. В крайна сметка студентите стигнаха до министерски съвет и определено привлякоха вниманието на софиянци.

Спорът около собствеността на базата в Равда е част от по-голям казус, причинен от тромавата административна машина и свръхцентрализираното управление още от комунистическо време.  Така в наши дни, следствие на административни неуредици и реституционни претенции, много имоти се оказват спорни.

Днешните събития са поредното доказателство, че решаването на тези въпроси ще бъде много болезнено.

 

Добави коментар