Студенти на стаж в МОМН

0

Студентите от 3,4 и 5 курс ще имат възможност да се включат в стажанстките програми на Министерството на образованието, младежта и науката. Стажът ще е с продължителност 6 месеца и ще бъде платен символично- до една минимална работна заплата. От програмите могат да се възползват хора, които се обучават в сферата на хуманитарните и икономическите науки, но местата са ограничени.

До 20 април документите се подават лично в министерството, като освен формата, която може да изтеглите от сайта, е необходима и автобиография. Повече информация може да намерите в интернет страницата на МОМН.

Интересно е обаче, че в последните няколко години държавните институции все по-често изявяват желание да работят с млади хора. Каква е причината можем само да гадаем- слабо вероятно е обаче това да е желание за намаляване и осъвременяване на държавната администрация. Може би по-скоро и за това трябва да обвиняваме великата икономическа криза и причината да е търсенето на нископлатен труд, за който параванът “стажантски програми” върши достатъчно добра работа.

Естествено, скептицизъм към внезапния интерес на институциите към младите хора не ми липсва. Но в крайна сметка нека да го погледнем и от положителната страна- един подобен стаж би означавал запознаване по-отблизо с дейностите на държавните институции и с нормативните документи, свързани с тях. Което пък от своя страна означава по- добре информирани млади хора, които, надявам се, ще са по-склонни да използват тази информация, за да потърсят правата си, когато нещо нередно се случва. Прекарването на няколко месеца в министерство, което и да е то, означава по-изострена чувствителност към нередностите, както и познаване на повече варианти за справянето с тях. А това определено към момента липсва на повечето млади хора.

Добави коментар