Странните идеи в образованието

1

Странните идеи в образованието

Аз уважавам много личната инициатива – както в икономиката, така и в образованието. Никой не може да получава знания на готово, така както не би следвало да може да получи и пари. Като цяло мога да обобщя, че харесвам частния модел на управление пред държавния. Но уви – не мога да кажа, че съм твърде впечатлен от идеите за развитието на висшето образование, които идват от родните ни предприемачи.

Конкретно визирам няколко меко казано странни предложения, които последно време циркулират из публичното пространство. Техен автор е иначе авторитетната особа на председател на Българската стопанска камара – Божидар Данев. Направи ми добро впечатление човека, когато говореше за излишните кадри, които бълват вузовете в Майка България. Но не и днес…

Г-н Данев направи едно доста радикално предложение – специалистите държавна поръчка да връщат дипломите си, получени от български университети, ако заминат на работа в чужбина след завършването си.  Аз лично смятам, че свободния пазар предполага свободно движение на хора и капитали. (Както впрочем предполага и един от малко добре формулирани принципа на Европейския Съюз.) Напълно нелогично е да задължаваме някого да работи еди-къде си. Това много прилича на социалистическия строй където те разпределят я в Исперих, я в Гърмен ако искаш да си работиш по специалността.

Днес вече това време за щастие е отминало. Редно е да търсим начини да синхронизираме обрзованието си с това в близките ни страни по политическа и икономическа линия, точно с цел свободно движение на кадри. Другото е равносилно на това да накараш вятъра да спре да духа…

Това бе последвано от е едно още по-странно предложение. Да бъде удължено висшето образование с една година, за бъде това своеобразен социален отдушник и да намали безработицата. Моите впечатления са, че това удължаване не би довело до нищо кой знае колко добро.  Всъщност и сега образованието за степен бакалавър е доста дълго и по някои специалности наистина се чудят с какво да запълнят програмата си.

Решението, което бих предложил аз е точно обратното. Нека бакалавър да се става за 3 години, вместо за 4. Така хората по-скоро ще излизат на пазара на труда и ще се опитват не просто да търсят работа, а и да създават такава. Младите трябва да бъдат стимулирани да си търсят прехраната, а не да чакат на готово от родители, пък после от университет и т.н.

И би било хубаво ако хората в БСК също окажат натиск на управлението в тази насока, защото точно те трябва да стимулират бъдещите си колеги да работят.

Моля, гласувайте!
Сподели

1 коментар

  1. radnaskela на

    az predlagam 2 godini bakalavar na palno podchinenie na porjadkite i oshte 2 godini terapija pri psiholog/psihiatar (po darzhavna porachka). ako iskat plateno, napravo mozhesh da si otkachish, za mnogo pari i navednazh.

Добави коментар