Стоян Дечев: ” Живопис, рисунка или фотография-изборът зависи от контекста на работата.”

2

Дойде редът и на десетия автор, чиито творби ще видим като част от Национални есенни изложби. Той е Стоян Дечев. Роден е в Смолян през 1986г. Живее и работи в София. Завършва НХА, София, спецялност Скулптура през 2004 г. Ето как отговаря той на въпросите на Млада София:

Как станахте част от проекта Национални есенни изложби?
 По покана на куратора на Националните есенни изложби- Галина Лардева.

С какво той е по-различен от останалите , в които сте работили до момента?
Необичайната среда за излагане на съвременно изкуство.

Какво искате да нарисувате, а  до момента не сте?
При мен рисуването е част от процеса разработването на какъвто и да е било проект. Понякога рисунката е и самата творба.

Къде бихте искали да бъдат изложени вашите картини?
На подходящото място. То е част от творбата.

“Кутията на Пандора” – “За еднократна употреба II”, пластмасов контейнер, светлини, 95/60/50 cm. 2013

Картина или фотография?
В съвременната ситуация няма спор по въпроса. Медията е подчинена на идеята и всеки автор може да използва различните жанрове съобразно конкретната ситуация. Живопис, рисунка или фотография-изборът зависи от контекста на работата.
Аз най-често изразявам своите идеи чрез скулптури, обекти или инсталации, но в случаи които предразполагат използването на друга медия бих предпочел тази, която ще покаже по най-ясен начин идеята ми.

Какво ще пожелаете на читателите на Млада София?
Да четат между редовете.

2 коментара

  1. Виолета Панчева на

    Няма да е лощо, ако авторът на статията вземе малко уроци по правопис…

  2. Да се занимаваш с изкуство и с това да се прехранваш е най хубавото,което може да сториш както за себе си така и за своето семейство.В днешно време хората на изкуството става все по малко, заради всички техники и компютри,които имат.Факт е че ние гледаме медиите и малко или много се влияем от тях затова е важно какво ни се предоставя.Предполагам, че талант като вас след като е получил такова невероятно предложение където може да покаже своите творения е голяма сбъдната мечта.Пожелавам ви много успехи и да продължавате да ни изненадвате с изкуство.

Добави коментар