Стипендиите в СУ- мираж за студентите

4

Стипендиите в СУ- мираж за студентитеКражбата все още е престъпление, доколкото съм запозната поне аз. Очевидно обаче когато държавните институции- било то министерство или университет, крадат парите, които се полагат на студентите никой не го счита за нарушение на закона. Веднага обяснявам за какво става дума, за не кажете, че обвинявам безпричинно.

Студентите на СУ ще получат стипендии за летния семестър на тази учебна година чак към средата на май- кампанията трябваше да започне в края на март, според лъжите на студентския съвет на Университета, подкрепени от думите на началника на отдел студенти. Заместник-ректорът по учебната дейност, която по думите на госпожата от отдел студенти, е начело на комисията,  определяща точната дата на началото на кампанията, не беше на работното си място, за да отговори на въпроса кога точно ще има стипендии. След което по неофициални данни началото трябваше да е на 1 април, за да се подават документите за дръжавни и европейски стипендии заедно. Отивайки в отдел студенти на ФЖМК на 2 април обаче разбрах, че все още няма подпис на ректора, така че кампанията за стипендии пак няма да започне.

На 6 април пък се появи официална информация, че кампанията започва от 9 април, а класирането ще бъде публикувано до 7 май. Кога ще се изплатят стипендиите не се знае- просто не е записано. А междувременно парите стоят в банката и трупат лихви. Които обаче отиват в нечий джоб- на служители от Министерството на образованието и науката, на ректора, на студентския съвет или на някой друг чиновник от СУ, или на всички по малко, не твърдя. Важното в случая дори не е кой точно краде, а фактът, че стипендиите са на студентите, следователно и лихвите върху тях се полагат на студентите, а не някой друг. И всеки ден повече, който прекарват в банка парите на студентите, са доста левове повече за крадците.

По-големият проблем е, че колегите слабо се интересуват от случващото се. Предпочитат да чакат и накрая се радват, когато получат 2-3 стипендии на веднъж. За повечето студенти изобщо не е важно кога точно се случва това. И тъй като това е всеизвестен факт, и следващия месец, и следващата година парите за стипендии ще прекарват все повече и повече дни в банките и ще носят все повече и повече лихви в нечий джоб. А междувременно протести ще бъдат организирани за много неща, но не и срещу кражбата на нашите пари. Защото на студнетите или не им се занимава, или предпочитат да искат намаляване на таксите вместо увеличаване на стипендиите или поне плащането им навреме. С това обаче никой не се занимава, а факт е, че ние дори не знаем за какво точно отива семестриалната ни такса например.

 

4 коментара

 1. Вида на

  “Защото на студнетите или не им се занимава, или предпочитат да искат намаляване на таксите вместо увеличаване на стипендиите или поне плащането им навреме.”
  – чакай, къде намери противоречие между едното и другото!?

  • Ева Дончева на

   Няма противоречие, просто не разбирам защо повече хора са готови да протестират, за да дават по-малко пари, а почти никой не е готов да поиска да взима повече или поне да взима малко, но навреме

 2. Атанас Братоев на

  Как точно сме излъгали от Студентски съвет. На всеки попитал му бе казано че не са ни дадени сроковете на кампанията и можехме да правим само догатки и никой не е казал нещо сигурно (Лично аз очаквах кампанията да започне на 2ри Април и бях казал на колегите си да следят сайтовете за обявяването.).

  А запарични злоупотреби да не говорим. Бюдета на СС се определя на Академичен съвет заедно с останалите финанси и се ползва за каквото и да било само ако ректора одобри.

 3. Ева Дончева на

  Отговорът, който получих от СС беше “към края на месеца”, ставаше дума за март- кампанията тръгва на 9 АПРИЛ- ето така сте излъгали. Що се отнася до паричните злоупотреби- къде беше ректорът, когато трябваше да подпише заповедта и кампанията да тръгне в обещаното време?

Добави коментар