Софийският университет ще се сдобие и с училище

0

Софийският университет ще се сдобие и с училищеСофийският университет “Св. Климент Охридски” и Столична община ще работят  за създаване на училище към университета. Това съобщи пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

“Това е идея, предстои да бъде обсъдено и да се намери място и Столична община да помогне за това. В него ще има университетски преподаватели, които ще преподават, и студенти, които да ходят на стажове там.Това се прави, разбира се, и сега в училищата в София, но тук говорим за едно специално училище, където ще могат да се правят иновации в научните дисциплини, което на мен лично много ми харесва и затова подкрепям тази идея”, посочи кметът на Столична община.

Това ще е първото такова училище в София, отбеляза Фандъкова. Това не е единственият проект, по които СУ и общината полагат съвместни усилия – един от тях е популяризирането на музея, който е част от университета и е включен и към туристическите обекти на Столична община.

“Като кмет и възпитаник на Алма матер за мен е чест да участвам в семинара и честването на 125-годишнината от създаването на СУ. Не мога да си представя София без най-стария университет. Това е едно от най-знаковите места в града. София е на едно от най-челните места за образованост на човешкия капитал, според Евростат”, посочи столичният кмет.

Йорданка Фандъкова отправи поздравления към всички участници в Годишния ректорски семинар. Идеята е школото да се намира до Химическия факултет в квартал „Лозенец“. За изграждането му ще са необходими поне 2,5 млн. еврои най-малко 5 г. за построяването му, обясни от своя страна и проф. Илчев. Той допълни, че за реализиране на проекта вероятно ще се изтегли заем от фонд „Джесика“. В школото ще се обучават както хлапета в предучилищна възраст, така и ученици от 1-ви до 12-и клас. „В момента пред Химическия факултет има една огромна дупка, останала от преди 25 г.

Добави коментар