Софийския университет – вече и във Видин

0

На тържествена сесия на видинския общински съвет, просветния министър Игнатов (който също е от града) зарадва съгражданите си с новината, че от следващата година и крайдунавския град ще си има университет.

Това е вторият опит на държавата да открие ВУЗ в Северозапада, след като Агенцията по акредитация отхвърли проекта за технически университет отново във Видин.  Затова новото решение е на първо време да се открие филиал на Софийския университет, а в последствие той да прерастне в самостоятелно учебно заведение.

“Такъв проект няма да срещне съпротива. Министър-председателят Бойко Борисов е дал картбланш на идеята. До 6 месеца проектът ще бъде готов за одобрение от МС и Народното събрание.” – заяви пред видинчани уверно Сергей Игнатов.

По подобен начин е създаден и Югозападния университет в Благоевград, който също първоначално е бил филиал на СУ.  Правителството вярва, че отваряйки нови университети, хората във Видин и в Северозапада като цяло ще се образоват там и ще имат стимул да не напускат родните си места.

Филиали из страната имат и други университети, но в повечето се изучават само малка част от специалностите на основния университет. За разлика от тях във Видин ще бъдат достъпни всички специалности изучавани в СУ, като ще се създадат и съответните факултети.

Добави коментар