София официално подаде документи за Европейска столица на културата

0

София официално подаде документи за Европейска столица на културата

Подготовката на кандидатурата на София е възложена от Столичния общински съвет на Асоциация за развитие на София (АРС). „Градовете Благоевград, Кюстендил и Перник подкрепят нашите планове и ние сме благодарни на техните кметове, общински съвети и граждани за подкрепата. Благодарим също и на нашите европейски партньори за приноса им към темите и програмите”, каза Светлана Ломева, директор на АРС.

“Програмната концепция на София се корени в автентичността на града: несъвършен, но без да замита проблемите под килима. Вярваме, темата ни е подходяща във време на икономическа и социална несигурност в Европа. „Мотото, което сме избрали – Сподели София – се основава на споделеното желание да се справим с предизвикателствата, да решаваме проблемите, да променим статуквото и да изследваме възможни решения. Негова същина е колективното действие за общо благо, като използваме общите ресурси ”, разказа Севдалина Войнова, програмен директор на АРС.

Инициативата „Европейска столица на културата” е сред най-престижните и популярни европейски културни събития. Замислена е с цел да допринесе за сближаването на европейските народи.

Решение за нейното реализиране е взето през юни 1985 г. от Съвета на министрите на културата на ЕС по инициатива на Мелина Меркури. В периода след 1985 г. повече от 40 градa са избрани за титлата „Европейска столица на културата.

През 2019 година 1 български и 1 италиански град ще носят престижното звание „Европейска столица на културата”. Безспорно това състезание носи много възможности и позитиви не само на спечелилите градове, но и на тези, които участват активно в процеса на подготовка, защото насочва вниманието на гражданите и хората, които взимат решения към развитието на културата. Цялата инициатива стимулира мисленето за културните политики да бъде поставено в по-широк контекст, който включва не само опазване и развиване на културното – историческо наследство, не само съвременното изражение на културното съдържание, иновативните и алтернативни решения, но и връзките и значението на културата за различни сфери от живота.

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар