Smart Home системите за автоматизация на дома – история и развитие

0

Умният дом (англ. smart home) е система за автоматизация на жилища, включваща контрол и управление на осветление, отопление, вентилация, климатизация и сигурност. Неразделна част от системата са интелигентните домакински уреди, които потребителите днес могат да управляват от дистанция посредством мобилния си телефон.

История на създаване и развитие

Отправна точка на домашната автоматизация е появата на домакинските електрически уреди. От началото до средата на 20 век са изобретени и пуснати в употреба ютията, хладилникът, пералнята и съдомиялната машина и др. Един от първите подобни проекти е шест-стайната къща на американския инженер Емил Матиас.

През 1950 г. списание Popular Mechanics публикува статия за него, наречена Push-Buton Manor („къща с бутони“). Матиас оборудва своята къща с множество устройства и бутони, посредством които да ги контролира. И така, с натискане на бутон, Матиас може да отвори вратата на гаража и от дистанция да включи и изключи радиото.

Освен това в къщата биват инсталирани автоматични алармени системи. За да осъществи проекта, Матиас прекарва повече от два километра кабел, като всички проводници, мотори и други използвани устройства били скрити в стените и пода. Днес проектите Smart Home съществуват и в безжичен RF вариант.

Друг проект от същия период е ECHO IV (Home Computing Home Operator), върху който работи Джим Съдърланд през 60-те години. Устройството ECHO IV може да контролира температурата в помещенията, както и да включва и изключва уредите. Системата обаче не се радва на широк търговски интерес.

Важен момент в развитието на домашната автоматизация е появата на стандарта X10, предназначен за класификация на електрическата техника. Стандартът е разработен от шотландската компания Pico Electronics през 1975 г. и се използва за контрол на домакински електроуреди. Предаването на данни става чрез електрическата мрежа.

Проекти за интелигентно управление на домашната техника се появяват и в Русия (към този момент все още СССР). През 1987 г. в списание „Техническа естетика” е публикувана концепцията за радиокомплекс „SPHINX”. Устройствата, включени в комплекса, са разделени в три групи – носими; предназначени за дома; проектирани за автомобили.

Популяризирането на концепцията за интелигентното жилище започва в края на 90-те години. През 1999 г. студиото „Дисни“ пуска по екраните филма „Умен дом“, който разказва за автоматизирана къща, ръководена от прислужница-робот. В началото на новото хилядолетие тази тема се повдига все по-често в киното и в пресата.

Най-активният период на развитие на интелигентните системи за дома започва в първите две декади на 21-ви век, което се улеснява от широкото навлизане на безжичните технологии, появата на смартфоните и осъвършенстването (компютъризацията) на домакинските уреди. Така през 2010 г. водещите гиганти от ИТ индустрията като Apple, Samsung и Amazon представят своите продукти и платформи за интелигентни домове, а да не говорим за многото проекти в тази област, реализирани от по-малки компании.

Развитието на системите за автоматизация на дома Smart Home може да бъде разделено на следните етапи:

  • Въвеждане в експлоатация на безжичната връзка
  • Внедряване на технологиите за изкуствен интелект
  • Създаване на помощници роботи

Умният дом се състои от различни системи и устройства. Един стандартен проект може да включва система за отопление, вентилация и климатизация с дистанционно управление; Система за управление на осветлението; Интелигентни измервателни уреди, интелигентни мрежи и решения, интегрирани с тях; Система за сигурност, която работи съвместно с други Смарт Хоум конфигурации; Сензори за теч, дим и др.;Системи за вътрешно позициониране.

В системите Умен дом се използват голям брой различни протоколи, сред които KNX, X10, ZigBee и C-Bus.

Източник:  V-Max Protect

Добави коментар