Скъсан кандидат-студент приет на общежитие?

9

Скъсан кандидат-студент приет на общежитие?

Намаляващия брой кандидат-студенти и същевременно непрекъснато увеличаващите се свободни места в университетите вече направиха своя отпечатък и върху живота в Студентски град. Масово университетите започнаха да се хвалят с възможността си да приемат всички кандидат студенти. Техническия дори прие абсолютно всички студенти, подали документи за общежитие, като в последствие примера му последва и СУ.

Май единствения университет, който в крайна сметка не може да приюти всичките си студенти остана УНСС. Дали това е добре или зле… е прекалено дълга тема, за да се занимавам с нея сега. Нито пък ще подхвана условията за живот на студентите, нито пък ще чопля някои от злободневните проблеми на Студентски град.

Но все пак – в характерен за мен стил – открих нещо нередно. Съгрешилите този път са от Поделение Социално-битово обслужване (ПСБО) към СУ. Тъй като моя милост също до последно трепереше за покрива над главата си, проверявах редовно сайта на гореспоменатата организация. И от едното ми пусто журналистико-пиарско любопитство взех че разгледах и списъците с приетите на общежитие първокурсници.

За тези от вас, който не знаят, ще поясня как всъщност се приемат хора.  Студенти от горните курсове (ІІри, ІІІти и ІVти) кандидатстват с бал образуван от всичките им оценки през годината. При първокурсниците пък този бал се определя от средния успех от положените им кандидатстудентски изпити.

Това означава две неща. Теоретично е възможно студент от горните курсове да бъде приет с оценка по-ниска от 3 (макар да е изключително малко вероятно). И второ – няма как първокурсник да влезе с оценка по ниска от 3, не защото е забранено, а просто защото това означава да е скъсан на кандидат-студентските си изпити.

Какво можем да забележим обаче при класираните първокурсници в Химическия факултет на СУ. Има човек приет на общежитие със среден успех от същите тези изпити – 2,96. Вярно – почти 3 е,но все пак е недостатъчно, за да бъде допуснат до ВУЗ … но явно все пак стига за общежитие. Ако не ми вярвате – можете да проверите на сайта на ПСБО.

Не искам да се заяждам с конкретния човек приет така и съм готов да опровергая тази информация ако това се окаже печатна грешка. Но лично аз се съмнявам, защото името е последно в класацията – там където му е мястото при този резултат.

Явно, скъпи колеги, вече може и да те скъсат и да станеш студент. Както е тръгнало скоро ще могат да ви оперират и хирурзи завършили със “Слаб 2,50”. Стискайте зъби – това е бъдещето.

9 коментара

 1. Колега, Вие, като един бъдещ журналист е добре първо да проверявате информацията преди да пишете каквото и да било, за да не работите за отделни жълти вестници. В Университета не може да бъде приет студент – скъсан на кандидат – студентски изпит (все още е така, но не се знае за следващата година 🙂 т.е. не знам на какво се дължи този успех, но едно е сигурно – не е от 2-ка на кандидат-студентски изпит…

 2. Йордан Карапенчев на

  Това е иронично казано колега. Естествено, че не може да бъде приет студент, скъсан на кандидат-студентски изпит. Но все пак не мога да разбера на какво може да се дължи този успех… ако имате други идеи ще се радвам да ги чуя :). И тук по-скоро целя не да се заяждам с конкретния студент, а да демонстрирам нагледно докъде е стигнало нивото на системата.

 3. Ахмед на

  Как се получава 2,96? Много просто – завършваш средното образование с по-малко от 3 по предметите, които ги гледат за специалността ти. Възможно ли е? Или си взимаш изпита с 2,59? Така или иначе, положението е плачевно. Бе да влизат всички ако щат, само да не излизат всички от тях висшисти.

 4. Силви на

  Колеги, наистина като журналисти проверявайте точността на информацията си, защото понякога се плаша какво може да се напише, та никой да не разбере кой на кого какво казал.
  Та по същество – за някои специалности е възможен прием с матура, но с по-нисък коефициент, т.е. при оценка на изпит (3.00) с коефициент се получава 9, но с матура (3.00) с коефициент се получава 7.5 .Така се оформя приемният бал, но когато ти смятат оценката за общежитие, от Учебен отдел на съответния факултет не те питат как си влязъл, а ти делят оценката на коефициент 3.
  Пример: Ако съм с матура 3.00 приет, т.е. с коефициент 2.5 имам 7.5, то за общежитие ми смятат този 7.5/3=2.5 .В крайна сметка съм влязъл с положителна оценка, но ме класират на общежитие с 2.5

 5. Йордан Карапенчев на

  Разгеле! Някакъв смислен опит за обяснение. Намирам само един проблем в изказването ви колежке.

  Може да влезеш с матура вместо с изпит – но няма специалност, където да те приемат само с това.

  Примерно – имаш коефициент 7.5 от тройката ти по матурата и към него добавяш оценката от дипломата си (по физика примерно ако искаш да учиш нещо в ФзФ).Тази оценка трябва да е поне 3, за да си завършил училище. Така имаш бал от 10,5 и ако го разделим на 3 се получава 3.50, а не 2 и нещо си…

  Все пак оценявам опита – може би ако създадем още няколко теории все ще нацелим вярното. Все пак припомням, че всъщност не се съмнявам в съществуването на логично обяснение за казуса – но не това е идеята. Искам да покажа на хората докъде се е докарал СУ.

  П.С. Ще започна вече да се обиждам на журналист – не съм журналист, скъпи приятели – простете ми – но никой не е съвършен. 🙂

 6. Във втори курс имах 2 на изпит, на който не се явих и 11 отлични оценки. Тъй като Правилникът позволява да кандидатстваме с един невзет изпит (но не и повече от един), както се досещате – влязох в класацията и то доста напред. След като го положих успешно есента, имах възможност да коригирам успеха си:)Няма невъзможни неща. Не винаги 2-ката на изпит означава слаб успех като цяло или неподготвен студент. Не винаги слабата оценка показва мързел и липса на знания. Понякога в живота се случват непредвидими събития 🙂

 7. Всъщност, момичето е кандидатствало с матура. А на матурата по химия, на която има 3,38.
  Това е балообразуването за специалностите в ХФ:
  http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovatelno_kvalifikacionna_stepen_bakalav_r_i_magist_r_sled_sredno_obrazovanie/kandidatstudentska_kampaniya_2011/baloobrazuvane/himicheski_fakultet/kompyut_rna_himiya
  А ако не ви е известно и за оценка от дипломата се взима оценката от матурата, т.е. балът за прием в специалността и е 3,38 х коеф. 3,5.
  А за общежитието се дели на 4, а не на 3,5 и за това има 2,96.
  Наистина се поинтересувайте от тези неща, преди да пишете!!!

 8. Trinity на

  Супер, ама никой ли не го тревожи, че момичето е влязло с 3,38 на матура в ХФ на СУ?!

 9. Запознат на

  Студентът е ПРИЕТ в СУ, нищо че има такъв успех. Проблемът не е в ПСБО, а някъде другаде. И един съвет към бъдещите журналисти: не търсете навсякъде и непременно сензацията: не се превръщайте в подобие на сегашните медии, търсете добрите, позитивните примери и ги разпространявайте: такива определено има !

Добави коментар