Ще станат ли студентските кредити национален проблем?

0

Ще станат ли студентските кредити национален проблем?

Преди няколко месеца президентът на САЩ Барак Обама нарече задлъжняването на студентите в страната на неограничението възможности “национален проблем“. Изглежда братята американци са изтеглили средно по 24 хиляди долара за образованието си миналата година.

Стагнацията на пазара на труда прави практически невъзможно изплащането им в разумни срокове.  А положението в българската икономика не е много по-розово… Вярно е, че тук и образованието е несравнимо по-евтино и доста по-малко хора прибягват до кредитиране, за да вземат заветната диплома.

И все пак – време е да се зададе въпроса: Има ли някакви гаранции един студент, че ако изтегли кредит ще може да го инвестира в бъдещето си и да спечели нещо в крайна сметка от това или просто излишно задлъжнява?

Няма точни данни от какви специалности са хората теглили кредити, но е доказано, че реализацията дори по най-престижните специалности е много малка. Защо му е на някой да тегли кредит и да даде парите си за юридическо образование например и после да работи като барман? Въпросът е реторичен, ако някой не е разбрал.

Тук някой ще напомнят ще студентските кредити са гарантирани от държавата. Да, ама не, както казва един известен наш журналист.  Само три банки имат кредити гарантирани от държавата – има и други, които са кръстили някоя от схемите си “студентски кредит”, най-вероятно защото звучи добре, но определено не се вписва в горната дефиниция. Имайте това предвид ако случайно си търсите нещо подобно.

Но да кажем, че сте попаднали на една от въпросните банки, която дава истински гарантирани кредити. Гарантирани от държавата… нашата държава… Тая същата, която строи магистрала Тракия от 1973 година. И в която бюджетът съществува основно, за да кърпи дупки пробити от некъдърно управление на институции. Добре – да кажем, че човек трябва да приема някои неща на доверие.

Но аз лично препоръчвам всеки да си направи сметката. Образованието е една инвестиция в себе си – даваш пари с идеята да ти се върнат. Това така ли е или е просто начин родата да се зарадва, че детето има вишу? Това вече не е реторичен въпрос – но отговорът е важен за всеки, който мисли да тегли кредит.

 

Добави коментар