Сесията и как тя да не пречи на живота ни по принцип

0

Сесията и как тя да не пречи на живота ни по принципКоледа и Нова година- време за семейство, приятели, трапеза, домашно вино и все такива хубави неща. Но след тези прекрасни десетина дни пълно безгрижие се налага да се върнем отново към не чак толкова приятното място, наречено университет, а още по-лошо става като си припомним, че и сесията наближава. На някои пък се налага от празничната маса направо да отидат в изпитната зала, без да имат време да се аклиматизират отново към академичната обстановка.

И тъй като доста често сесията е извинение за хората да не мърдат от дивана вкъщи, което аз считам за доста неправилно, ще ви кажа как според мен би следвало да протича това време от годината. Без моите предложения да означават понижаване на успеха.

Известен факт е, че физическата активност е полезна, когато мозъкът е преуморен. Аз обаче мисля, че кратка разходка навън или няколко упражнение за десет минути са просто отбиване на номера. И съответно не са ефикасни. Когато сте прочели около 100 страници (в лекия случай) материал е необходимо да пренасочите мислите си в коренно различна посока. Или направо да изключите съзнанието си за всичко наоколо. Без да медитирате обаче, в това няма физическа активност.

Запишете се на танци или зумба. През януари и февруари много школи откриват нови групи за начинаещи. Възползвайте се- проверете в интернет къде най-близо до вас има удобна зала. Един час танци два или три пъти в седмицата е най-доброто, което можете да направите за себе си, независимо дали става дума за латино танци, ориенталски танци или суинг например (горещо преподръчвам първото). Наближаващият изпит не е извинение да пропускате урок- положителните емоции в залата и не- мисленето по време на часа правят чудеса с концентрацията.

Почетете хубава книга с напрегнато действие. Вземете накое криминале или трилър, в който заедно с героите ще може да мислите къде е ключът към престъплението. Отново целта е да пренасочите мислите си в коренно различна посока от материала, който четете. Дори и да не харесвате този тип литература по принцип, ползите са много- ще опитате нещо, което по принцип не четете, а промяната действа добре на въображението. След няколко часа пък ще сте в състояние да запомняте по-бързо и лесно учебния материал.

Това са моите начини да се справям с натоварването по време на сесия. Не мисля, че “откривам топлата вода”, но пък знам, че действат. Кои са вашите?

Добави коментар