Сергей Игнатов: Студентските такси няма да се вдигат!

0

Сергей Игнатов: Студентските такси няма да се вдигат!

На среща с Националното представителство на студентските съвети минисърът на образованието Сергей Игнатов опроверга твърденията, че предстои шоково повишаване на таксите.  Според него няма нито едни висше учебно заведение в страната, което да планира увеличение за следващата 2012/2013 учебна година.

Попитам за мнението му относно студентския протест от 16ти декември, просветният министър го нарече “приемлив”.  Игнатов допълни, че всеки протест с ясни искания за реформи е добре дошъл и помага на предприетите от министерството действия.

Протестиращите студенти издигнаха редица искания, като не всички от тях бяха коментирани от министъра и представителите на студентските съвети. Все пак се демонстрира желание за среща с протестиращите, където да бъдат обсъдени спорните точки.

Министърът отново лансира идеята си за деференцирани такси за отличните и слабите студенти, като начин да се гарантира, че университетите няма да вдигат таксите на всички студенти.

Липсваше обаче позиция по другите искния на студентите. Не стана ясно как от министерството планират да подобрят условията в Студентски град и как да се направи по-прозрачна финансовата политика на държавните вузове. Припомням, че и в момента не е ясно за какво се харчат парите от сегашните такси.

Това са проблемни въпроси, които създават предпоставки протестите да продължат.

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар