Резултатът от пиратките

2

Нова година явно все пак няма да си бъде нова година ако не се вдига страхотна пукотевица. Зарята е красива – факт, но пиратките, с който отбелязаха празника доста продължават да оказват негативно влияние.

Няколко дни след края на новогодишните празненства в клиниките по УНГ отчитат рязко увеличаване хората с оплаквания от пищящи уши. Това обяви д-р Дончо Дончев, началник на отделението по уши-нос-гърло в Военномедицинска академия.

Пищене или звънене в ушите е класически симптом на остра слухова травма. Причинява се от рязък и много силен звук – нещо в което пиратките пасват идеално. Ако имате подобни оплаквания не се стряскайте – няма да загубите слуха си. Обикновено травмата преминава бързо.

Но в случай че сте симптомите продължат повече време – примерно 2 дни или повече – трябва да се потърси лекарска помощ. В противен случай може да се получат и трайни увреждания. Същото важи и за т. нар. “заглъхване”, което описват някои хора, което пък се дължи на травма на вътрешното ухо.

Пиратките обикновено нараняват само едното ухо – това, което по- близо до взрива. За щастие обаче не са достатъчно силни, за да предизвикват спукване на тъпанчето на ухото.

Лечението на слухови травми е бързо и безболезнено с най-много едно посещение до УНГ специалст. Все пак се надявам, че сред читателите на Млада София е надделял разумът и не са си причили подобно нещо.

2 коментара

  1. ГелеРод на

    Не е вярно че лечението е лесно и бързо. Ако не се вземат спешно мерки, увреденият нерв не може да се възстанови и загубата на слуха е безвъзвратна. Обикновено се предписват витамини и съдоразширяващи за да се кръвоснябдяват увредените нерви и да им се доставят хранителни вещества. Останалото е в божиите ръце или в късмета на пациента.

  2. radnaskela на

    Няма логика да смяташ, че разумът е надделял, особено при нас. Дали с пиратки или с помощта на други средства, често стигаме до въпроса, зададен от Данте: “защо именно аз в именно този кръг на пъкъла, а тези говеда Сократ и Платон се мотаят и вайкат в зоната на безболезнената скръб?”

Добави коментар