Ректорите искат да местят Студентски град в Лозен

4

Явно никой не иска студентите около себе си… особено ръководствата на университетите в София. Вчера Съветът на ректорите е оправил предложение към правителството Студентски град да бъде преместен от сегашното си място в столицата в… село Лозен.

Няма нищо срамно в това да живееш на село, разбира се. Ректорите даже са открили и подходящ парцел където да построят новият Студентски град. Идилията там ще бъде пълна – затворен комплекс с условия подобни на скъп хотел, спортни зали и много много много библиотеки. Разбира се, без никаква чалга – смъртният враг на академизма.

Идеята беше лансирана лично от председателя на съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет – проф. Ваньо Митев. Министърът на образованието пък отговори без да казва нищо. Цитирам: “Това е много хубава мечта, а част от мечтите на хората са осъществими.” Към коя “част” спада конкретната идея все още не се знае.

Малко смут в идиличната картинка описана от ректорите внесе главният архитект на столицата, който категорично заяви, че това няма как да се случи. Петър Диков обясни, че е възможно единствено да се изграждат нови общежития чрез публично-частно партньорство, но дори и тогава не можем да говорим за създаване на “кампуси”, защото това би означавало да се местят и университетите.

Оказва се, че държавата се е променила малко от 70-те години насам и вече не може да строи панелни квартали на поразия… кой би предположил. Университетите обаче явно все още живеят в тази епоха или просто популизмът на ръководставата им понякога идва в повече.

Какво мислите вие все пак? Може ли все пак Студентски град да се окаже на път за Лозен скоро и дали би било добра идея?

4 коментара

  1. Супер зле на

    Аз пък съм твърдо против. Какъв точно проблем ще се реши с това? Нямало да има чалга и алкохол – хора осъзнайте се! Говорим за студенти над 18 год. Няма сила, която да ги спре да се напиват и да вършат глупости ако това им е вече начин на живот още от 13-16 годишна възраст! Ще отидат в София и пак ще се напият. Да ги затворим в комуна не е решението. Проблемът е в културата! И наистина, ако не се преместят универитетите – единственото, което ще се случи е, че ще се оскъпи и без това бедния студентски живот, да не говорим колко време ще се губи в път с градски транспорт и как ще извозваме в пиковите часове над 30 000 студенти до университетите и обратно… Това е поредната БЕЗУМНА ИДЕЯ, показваща неразбирането на същността на проблема!

  2. radnaskela на

    Готов съм! Дори да мина на платено обучение, ще си платя с удоволствие, тъй като искам да се разхождам из това село като в специален студентски резерват. Ако към средното ми специално (занимания с кретени; междувременно го обявиха за нищожно) прибавят и специализация “старши овчар по лозенските стърнища”, се съгласявам на 1000%.

  3. Абе какво село,какво строене на нов Студентски град,от къде пари, не могат един свестен ремонт на общежитията да направят, ще строят на ново,айде моля който го е измислил да помисли хубаво в/у тази идея колко е неусъществима …

Добави коментар