Reality

0

“Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила. Тази фраза се повтаря отново и отново на жителите на Океания. Тя се появява по огромните екрани, по плакати, по стени – навсякъде. Редом с нея е и ликът на Биг Брадър, всесилния ръководител на партията и на държавата. Това са двата символа на несвободата в романа на Джордж Оруел “1984”. Използвам думата несвобода, а не робство, защото последната е едно твърде тясно понятие.

Направих това кратко разсъждение, за да поясня каква е същността на добилия популярност формат за риалити предавания – от новите изгъзици като Фермер търси жена до класиката в жанра – Биг Брадър. Да, то е преди всичко социален експеримент, но неговата цел не е да се търси идеален участник, който да се харесва на хората. Всички участници са поставени в положението на външната партия от романа. Каквито и различия да имат, с колкото и пари да разполагат, те са еднакви и равни. На всички се раздават заповеди, тайни мисии и т.н. Дори има и забрана за конспирации, за чието спазване зорко следят камерите, подобно на мисловната позиция.

Българска реалност в такава среда няма. Няма и турска, английска или зимбабвийска. Хората си приличат повече отколкото се вижда на пръв поглед. Това какво семейство имат, на колко години са, от кое забутано село… няма никакво значение. Каквото и да пред камерите, съдбата им е в ръцете на хора, които не виждат и едва ли някога ще видят. По простата причина, че там те са проли – нищо повече. Един и същ характер може да отпадне пръв или да спечели формата. Народопсихолозите със сигурност ще открият причини за победата на един или друг съквартирант, но, нали знаете, който търси – намира.

Нека сега да обърнем внимание и на стотиците хиляди зрители на тези предавания. Защо нещо, което е станало нарицателно за несвобода, се харесва толкова много на хората. Отново можем да открием отговор в цитат от книгата: Ние не се интересуваме от доброто на другите; ние се интересуваме единствено от властта. Общочовешката воля за власт стои в основата на високия рейтинг на предаването. В “1984” Биг Брадър вижда всичко, а днес в риалити телевизията трябва да казваме: “Зрителят вижда всичко”. Той има властта да ликвидира някого, само защото не го харесва – това днес е привилегия запазена за много малко диктатори по света. Е, как да не харесваш предаване, което ти предлага такива възможности?

Във книгата само пропорциите са различни – управлява Биг Брадър (или малка група хора, защото не се знае дали той съществува), а пролите са огромни маси от незначителни човечета. Днес телевизията показва, че моделът, описан от Джордж Оруел работи и с обратен знак.

Някои биха казали, че симпатизират на определено участник, че гласуват тактически и т.н., но когато техните фаворити отпаднат, едва ли ронят горчиви сълзи. Просто си избират други или пък спират да гледат предаването – те са свободни да постъпят, както преценят.

Но едва ли много от тях спират да гледат – такава власт не се сдава толкова лесно.

Добави коментар