Ранобудните студенти планират голям протест на 10-ти ноември

0

Голям студентски протест е планиран за неделя, 10 ноември, от 11.00 часа пред стълбите на Ректората. Това съобщиха на пресконференция от Националния щаб на “Ранобудните студенти“.

Протестът е с искане оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на 42-рото Народно събрание. В акцията ще се включат студенти от НАТФИЗ, както и от други университети в София и страната, включително Благоевград и Пловдив. Студентите от Бургаския университет пък са планирали да протестират в Бургас.

Надписите “3, 2, 1”, с които се появяваха в последните дни студентите, участващи в окупацията, означават отброяване на дните до големия протест, който ще се състои на 10 ноември, обясниха участниците в пресконференцията.

Младежите оповестиха и специална декларация за визията си за образованието. Те продължават да искат нов морал в политиката, но според тях не може да има нова политика без политически образовани и независими граждани. Затова образованието е ключовият елемент от новия обществен договор, за който се борят.

Ивайло Динев от щаба съобщи, че чрез граждани се правят опити да се насочва мнение, че окупиралите университета пречат на учебния процес. „Но има само един човек, който пречи на това – Орешарски. В минутата, в която той подаде оставка, ние ще прекратим нашите действия”, каза Динев в отговор на оплаквания на колеги, че е възможна нулева година заради окупацията, както и че се пречи на желаещите да учат да ползват библиотеките.

Добави коментар