Работата е вредна!

0

Много млади хора всячески се борят да пробият на избраното от тях професионално поприще.  Често са склонни да правят по-големи саможертви и да приемат по-лоши работни условия само и само да постигнат заветната цел – блестяща кариера. Не бих тръгнал да съдя тези, които го правят – свят широк – място има за всички. Попаднах обаче на една информация, която – като съвестен човек – реших да споделя.

Чували ли сте за “грип на младите кариеристи”? Подозирам, че отговорът за повечето от вас е “не”. Това е заболяване наричано понякога и синдром на хроничната умора.  Най-уязвими към него са лекари, учители, журналисти, … и практически всички чиято работа изисква голямо психическо натоварване, като жените са по-застрашени от мъжете.

Не очаквайте твърде голяма помощ от вашите роднини и приятели – най-често хората приемат това за най-обикновен мързел и нищо повече. Дори и много лекари не са в състояние да открият проблема и често приемат, че страдащият симулира симптомите. А въпросните симптоми са – непрекъсната умора и рязка загуба на работоспособност дори след незначителни натоварвания.

Сред медицинската общественост се вихри спор в момента – дали това е заболяване с чисто психологически характер или е причинено от вирус. Но около едно нещо е обединена – засяга около 1,5% от населението на земята и стресът, конфликтните ситуации и многото работа утежняват проблема.

Аз като виден неспециалист по много неща мога да дам пък съвет. Името на синдрома не е случайно – не си струва да жертвате здравето си и щастието си за някаква илюзорна цел. Ако го правите не се различавате твърде много от самобичуващите се монаси от средновековието, които с разкървавен гръб са били убедени, че са се запътили директно към рая.

Работата е добре – когато ви доставя удоволствие.

 

Добави коментар