“Промяна за студентите”- от младите хора за самите тях

0
"Промяна за студентите"- от младите хора за самите тях

Ивайло Динев (втори от ляво на дясно) с представителки на движението и управителя на "Строежа"

“Промяна за студентите” не е поредната формална организация със строго йерархична структура, която не допуска до себе си свежи идеи. Това е едно движение, в което всеки, който има желание, може да се включи- с предложения, възможности, идеи, желания. За него ще ни разкаже повече Ивайло Динев, студент от Софийския университет, който взима дейно участие в инициативите, организирани от движението.

1. Как се роди идеята за “Промяна за студентите”?

Посредством един спор във Фейсбук, след поредния криминален случай в Студентски град, организирахме дискусии в СУ и УНСС. На тези срещи стигнахме до нетолкова трудното заключение, че трябва да се задействаме, защото ни пука.
2. С какви дейности се занимава движението в момента?

В момента работим по организирането на дни на изкуствата в Студентски град. Проектът е събитиен и има за цел да се проведе в началото на следващата академична година. Убедени сме, че чрез него ще спомогнем за изтръгването ни, като студентска и младежка общност, от лапите на клакьорите, за които сме безахаберни фрагменти на края на София.
3. Как заинтересованите младежи могат да се присъединят към вас?

На ФБ-страницата и на блога.   http://promyana.wordpress.com/  http://www.facebook.com/ZaStudentite
4. Има ли много млади хора, които се интересуват от активизъм като цяло и от вас и вашата дейност в частност?

Интересът към дейностите на движението предизвиква до някаква степен учудване у мен, тъй като още с първите ни инициативи, като посаждане на дръвчета зад 52 блок и четене в парка, се свързахме с други студенти, с организации. Всъщност една част от асоцииращите се днес с движението се включваха след определена инициатива. Подобен е случаят и с последното ни събитие – Кузът в Строежа. Причината можем да намерим лесно, а тя е, че ние сме отворено, свободно и неформално движение. Няма я тази прекомерно натоварваща и излишна институционализираност на всевъзможни организации, изпъкващи като охльови след дъжд: устави, членове и прочее; ние съществуваме, за да действаме, за да градим, да предоставяме онова, което смятаме за готино, свежо и полезно за колегите ни и Студентски град.
5. Как мислите да привлечете още поддръжници?

Както се случва и досега – с дейностите ни. Хората се интересуват от това, което правиш
6. Медиите положително или отрицателно са настроени към студентските организации и активизъм?

Медиите реагират много добре. Излязоха вече няколко обширни материали за движението в сп. Тема и в. Стандарт, а информационна агенция Дартс Нюз подкрепи с награди Куиза в Строежа. Разбира се има и медии, които с нефелен резонанс акламират активността, а други пък си признават, че ежбите и насилието ще привлекат повече внимание, отколкото четенето на книги или забавлението със знания. Но ще бъде наивно, ако смятаме, че медиите по принцип са отрицателно настроени. Те са част от пазара – предложи им нещо готино, и няма причина да не те отразят положително.
7. Как реагират колегите ти в университета когато разберат, че се занимаваш с организацията?

Чудно. Случва се нещо ново, този път не сме по паветата да крещим какво изискваме от министри, ректори и предсесадетили, този път сме започнали да градим това, което желаем да виждаме.
8. Какво ще пожелаеш на читателите на Млада София?

Да бъдат това, което искат и могат. Голяма социална дисхармония се получава, когато не се познаваме вътрешно. Все си мисля, че калпави хора няма. Има калпави модели на възпитание. Освободете се от тях. И от стереотипите. Пък после каквото ще да става.

Моля, гласувайте!
Сподели

Добави коментар